OTM Belgian Shippers' Council

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Een blik achter de schermen van het Europees Parlement

europeanparliament

We leven in interessante tijden waarin Europa het niet altijd even gemakkelijk heeft. Het draagvlak voor de Europese instellingen is onderhevig aan erosie. Misschien alleen daarom al reden te meer om eens grondig kennis te maken met het Europees Parlement en haar werkzaamheden.
Matthijs van Miltenburg (Nederlandse Europarlementariër en plaatsvervangend lid van het Transportcomité) nam ons mee in de werkzaamheden van het Europees Parlement in het algemeen en die op het gebied van transport en logistiek in het bijzonder.

Verslag bezoek

Op maandag 27 maart 2017 was het verzamelen geblazen aan het infopunt van het Europees Parlement en werden we (leden van zowel OTM als evofenedex verwelkomd door Carla Laureys.
Na een doorgedreven security-screening kregen we toegang tot de imposante gebouwen van het Europees Parlement en na het nemen van enkele liften en “corridors” bereikten we uiteindelijk de vergaderzaal op de 8ste verdieping.
Daar werden we getrakteerd op een interessante uiteenzetting van Europarlementariër Dhr. Matthijs van Miltenburg. Op basis van een PowerPoint presentatie (de aanwezigen hebben dit als zeer positief ervaren omdat het verhaal op die manier veel beter bijblijft) werden we meegenomen in het verhaal van hoe binnen de EU wetgeving tot stand komt. Grofweg maakt de Europese Commissie een voorstel en moeten Raad (lidstaten) en Europees Parlement vervolgens tot een akkoord komen waarna de wetgeving kan worden gepubliceerd. Dit proces kan gemakkelijk vijf jaar in beslag nemen. Tijdens het gehele proces kunnen vanuit de sector en de vakverenigingen bezorgdheden worden gebundeld en gekanaliseerd.

matthijsVanMiltenburgMomentum

Er doet zich nu zo’n momentum voor naar aanleiding van het zogenaamde “Road Initiative”, waarbij de Europese Commissie binnenkort een pakket van maatregelen publiceert waarbij veel van de regelgeving op gebied van transport zal herzien worden, zoals bijvoorbeeld de sociale paragraaf (loonbetalingen), cabotage, kilometerheffing, rij- en rusttijden etc.
Op dat moment is het ook de taak van het Parlement om zich met dit dossier bezig te houden en is het als vakvereniging bijna een “must” om een Europarlementariër als gesprekspartner te hebben die 100% begaan is met de materie.
Aan de hand van de verschillende vragen uit de groep en de antwoorden daarop, kon je duidelijk afleiden dat Dhr. Van Miltenburg de transportsector en zijn bekommernissen goed kent. Uit de gesprekken achteraf kon je ook vernemen dat de verschillende disciplines bij hem gehoor vinden en dat er wel degelijk naar hun argumenten en voorstellen wordt geluisterd. (Dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat alles volgens wens zal gerealiseerd worden, maar het is in ieder geval een goed begin).

Hierna was het dan tijd om eens een blik achter de schermen van het Europees Parlement te werpen en het dient gezegd, het half-rond dat plaats biedt aan ca. 750 Europarlementariërs is indrukwekkend.
Als afsluiter was er dan nog een gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van een knabbel en drankje.

We danken hierbij nogmaals Dhr. Matthijs van Miltenburg, en onze zusterorganisatie evofenedex voor dit interessant bezoek.

O.T.M Partners

uw logo

dhl logo

nefab logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

stream logo

logo easyfairs nieuw kl

logo qatar kader

DP World Antwerp 2017 web

ziegler logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

offergeld logistik logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1