OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - CO2

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Recycleerbare verpakkingen, hip of betaalbaar?

recycleebare verpakkingBron: New Plastics Economy - 30/01/2018

Vijf bedrijven hebben gezamenlijk $1 mln aan prijzengeld gewonnen bij de Circular Materials Challenge. De opdracht was om nieuwe materialen te ontwerpen ter vervanging van regulier plastic in verpakkingen, waarvan recycling moeilijk is of recyclingkosten hoog zijn.
Daarbij gaat het om verpakkingsmaterialen voor bijvoorbeeld sauzen, verse koffie en snacks. De winnaars werden aangekondigd tijdens het World Economic Forum, dat van 23 tot 26 januari in Davos, Zwitserland plaatsvond. Een versnellingsprogramma van twaalf maanden moet de innovaties klaarmaken voor marktintroductie. Dit zijn winnende innovaties:

Nano-engineering

De University of Pittsburgh stelt voor om met nano-engineering recycleerbare, flexibele en duurzame verpakkingen te produceren. De universiteit heeft een recycleerbaar materiaal gemaakt dat verpakkingen, die uit meerdere lagen van verschillend materiaal bestaan, kan vervangen.
De nieuwe verpakking bestaat uit verschillende lagen van één soort materiaal, namelijk polyethyleen. Dit is makkelijker te recyclen omdat er geen moeilijke scheidingsstappen bij de verwerking nodig zijn.
Door de structuur van het polyethyleen op nanoschaal te veranderen kan elke laag van de verpakking over verschillende eigenschappen beschikken. Deze eigenschappen reflecteren de eigenschappen van PET, etheen-vinylalcohol en aluminium.

Magnetisch additief

Een magnetisch additief dat kan worden toegevoegd aan materialen om recyclebare en composteerbare verpakkingen beter te isoleren, is voorgedragen door Aronax Technologies Spain.

Het additief bestaat uit kleine deeltjes silicaat en ijzeroxide, dat plastics betere eigenschappen geeft om bijvoorbeeld zuurstof buiten te houden. Het is geschikt voor de verpakking van kwetsbare producten zoals koffie en medische producten.
Door de magnetische eigenschappen van het additief is het makkelijk om de deeltjes te identificeren en het verpakkingsmateriaal af te scheiden in het recyclingproces.

Hernieuwbare materialen

Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging en Associated Labels en Packaging willen een hoog presterend materiaal van agrarische bijproducten en voedselafval maken.
Het nieuwe materiaal is een composteerbaar alternatief op bijvoorbeeld chipszakken en wikkels van granolarepen, die uit meerdere materialen bestaan. Het is het eerste meerlaagse verpakkingsfolie dat is gemaakt van PHA (PolyHydroxyAlkanoaat), waarvan de kosten laag zijn.

Composteerbaar meerlaags materiaal

Een composteerbaar meerlaags materiaal van cellulose uit land- en bosbouwbijproducten, is volgens VTT Technical Research Centre of Finland de oplossing.
De materialen zijn gemaakt van twee soorten cellulose met goed afsluitende eigenschappen. VTT heeft de materialen gecombineerd in een composteerbare drielaagse folie.
Het materiaal ziet eruit en voelt als plastic maar het is gemaakt van hout. Het kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld zakken muesli en gedroogd fruit.

Biologische coating

De Fraunhofer Institute for Silicate Research heeft een biologische coating voor plastic ontwikkeld. Dit maakt verpakkingen voor vers voedsel composteerbaar.
De nieuwe coating kan de eigenschappen van biobased en biologisch-afbreekbare verpakkingen verbeteren. Op deze manier kunnen deze verpakkingen de minimale houdbaarheid van voedselproducten garanderen.

O.T.M Partners

uw logo

stream logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1