OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Internationale handel & douane

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Anticipeer nu al op de Brexit!

Bron: Adv. Descartes - Martin Maecock - 01/06/18debrexit

De Brexit is een feit, daar verandert ook een overgangsperiode niets aan. De impact op de supply chain zal in veel gevallen groot zijn, maar IT-oplossingen kunnen zorgen voor efficiency.
‘Er is nog veel onduidelijk als het om de gevolgen van de Brexit gaat’, maakt Martin Maecock, Director Product Management bij Descartes Systems Group, duidelijk. ‘Waar we vanuit mogen gaan, is dat de Brexit komt én dat de gevolgen groot zijn.’In elk geval zal de bureaucratie toenemen. ‘Denk alleen al aan e-commerce. Elk pakket moet door douaneambtenaren gecheckt worden.’ In de sector transport en logistiek zijn veranderingen het grootst bij het grote aantal bedrijven datgeen ervaring heeft met export of import van en naar een derde land. ‘Wie enkel zakendoet binnen de EU krijgt nu met nieuwe praktijken te maken.’ Er zijn meer gevolgen: vooral het Ro/Ro- en Ferry-transport gaat grote hinder ondervinden van douanecontroles. ‘De havens van Calais en Dover verwerken 11.600 vrachtwagens per dag, dat zijn er 4,3 miljoen per jaar. De douane heeft nu gemiddeld 2 minuten nodig per wagen. Stel dat die tijd oploopt naar 4 minuten met extra controles, dan ontstaat er een dagelijkse file van 27 kilometer aan beide zijden van het Kanaal.’ Een ding is duidelijk: de veerhavens beschikken niet over een infrastructuur die een dergelijke opeenhoping kan verwerken. Dezelfde situatie dreigt te ontstaan aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

IT-oplossingen

De grens tussen Noorwegen en Zweden laat zien hoe gestroomlijnd de procedures kunnen zijn. ‘Douaneambtenaren kunnen in elkaars systemen. Geavanceerde IToplossingen maken de grenspassage daar zeer efficiënt.’
Tot nu toe is het de vraag of ook met de Britten een dergelijke nauwe samenwerking mogelijk wordt. ‘Mijn tip is: bereid je voor op het ergste en begin nu al met de voorbereidingen.’
Maecock heeft er een checklist voor gemaakt:

  •  Welke nieuwe datastromen moet ik na de Brexit verwerken, bewaren en/of versturen? Vooral ondernemingen die tot nu toe slechts intra-Europees handel drijven, moeten hier aandacht aan besteden.
  •  Heb ik al toegang tot informatiebronnen die informatie geven over heffingen en coderingen voor producten die ik exporteer, importeer of doorvoer?
  •  Zijn de systemen in mijn supply chain in staat data naar het Verenigd Koninkrijk te sturen of van daaruit te ontvangen?
  •  Welke partners heb ik nu al in het VK? Kan ik me samen met hen voorbereiden op de Brexit?
  •  Heb ik (en/of mijn partners) al een AEO-status?
  •  Als ik gebruikmaak van Ro/Ro-veerhavens, kan ik de clearance van producten dan buiten die locaties laten plaatsvinden?
  •  Heb ik budget en mankracht om mijn IT-systemen aan te passen? ‘Slimme IT-oplossingen, die gegevens uit verschillende systemen (douane, ERP, etc) kunnen verwerken, zorgen niet alleen voor een efficiënte operatie na de Brexit, maar verkleinen ook de kans op fouten’, besluit Maecock.


Anticipeer nu al op de Brexit!

Descartes Systems Group is de wereldwijde leider op het gebied van on-demand SaaS-oplossingen (Software-as-a-Service) die bijdragen aan de verbetering van de productiviteit, de prestaties en de zekerheid voor ondernemingen, waarbij sectoren en grenzen overschreden worden. De modulaire, cloud-based oplossingen worden ingezet om leveringen te plannen, te sturen, te volgen en te meten. Klanten kunnen eenvoudig wereldwijde handelsdata bekijken, douane- en beveiligingsdocumenten voor import en export creëren en archiveren.
www.descartes.com/brexit | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | +32 3 800 06 00

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1