OTM Belgian Shippers' Council

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Wetenschappelijk onderzoek naar distributie, retour- en afvallogistiek

ThelastmileBron: OTM - Willem Buitenkamp - 25/10/13

Op 14 oktober verdedigde Roel Gevaers* met succes zijn doctoraatsproefschrift over distributie (’the last mile’), retour- en afvallogistiek. Onderwerpen die ook sterk verbonden zijn met stadsmobiliteit, een onderwerp wat momenteel sterk in de belangstelling van de verschillende overheden staat. Gevaers ontwikkelde voor zijn doctoraatsproef een simulatietool die de aantoonbare karakteristieken van de drie systemen samenvoegde waardoor een grotere efficiëntie ontstaat.

Een simulatietool geeft de mogelijkheid te controleren waar innovaties kunnen worden geïmplementeerd, met als doel de efficiëntie te vergroten en dus de kosten te verlagen. De drie genoemde leverings/afhaalnetwerken zijn typische voorbeelden van inefficiënte systemen door  veel kilometers voor relatief kleine zendingen en nogal geconcentreerd in het ‘business to consumer’ segment. De genoemde netwerken kennen ook nog substromen die alle door Gevaers zijn geanalyseerd.

Zijn simulatietool gaf ondermeer de volgende efficiëntieverhogende resultaten: De ‘last mile’ logistiek kan worden verbeterd door de consument een afleveringsrichtuur of tijdsframe te geven. Bij retourlogistiek kunnen de kosten lager door de terugstuuroptie te verstrengen en de afvalophaling kan worden geoptimaliseerd door het afval te clusteren. Het gehele onderwerp zou wellicht gediend zijn door het samenstellen van  een kort, gemakkelijk leesbare brochure ten behoeve van de geïnteresseerde logistieke wereld.

*Roel Gevaers (1985) behaalde een masterdiploma Transport en logistiek aan de Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen). Sindsdien werkt hij op het Departement Transport en Ruimtelijke Economie (TPR) van de Universiteit Antwerpen (Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen). Sinds oktober 2011 werkt hij als senior onderzoeker in een gezamenlijk onderzoeksproject (P&G-TPR-UA) met P&G (Procter & Gamble), met als centrale thema de internethandel. Hij is sinds 2012 ook deels betrokken bij het Steunpunt Goederen- en personenvervoer (MOBILO), waar hij verantwoordelijk is voor het onderzoek over stedelijke logistiek

O.T.M Partners

uw logo

dhl logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

stream logo

logo easyfairs nieuw kl

logo qatar kader

DP World Antwerp 2017 web

ziegler logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1