OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Optimisme over de economie, waarheid of leugen?

postieve.economieBron: Value Chain – 24/01/18

Recordaantal CEO’s optimistisch over economisch klimaat wereldwijd, althans op korte termijn. Dat is een van de belangrijkste bevindingen van PwC’s 21ste bevraging van bijna 1,300 CEO’s over de hele wereld. De resultaten van deze ‘Annual Global CEO Survey’ werden voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.
Zevenenvijftig procent van de bedrijfsleiders zegt te geloven dat de wereldwijde economische groei in de volgende 12 maanden zal verbeteren. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar (29%) en de grootste stijging ooit sinds PwC in 2012 met zijn enquêtes naar wereldwijde groei begon.
De CEO’s in België behoren tot de meest optimistische: bijna twee derde (63%) gelooft dat de mondiale economische groei in de komende 12 maanden zal verbeteren. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar (44%).

Optimisme

Dat optimisme met betrekking tot de economie voedt het vertrouwen van de CEO’s in hun eigen bedrijven, ook al is de toename niet zo groot. Wereldwijd geeft 42% van de CEO’s aan “veel vertrouwen” te hebben in de groeivooruitzichten van hun eigen organisatie voor de komende 12 maanden, in vergelijking met 38% vorig jaar. De Belgische CEO’s behoren ook hier tot de meest optimistische: 50% zegt “veel vertrouwen” te hebben in de omzetgroei voor het komende jaar. Een derde van de respondenten (34%) zegt bovendien “veel vertrouwen” te hebben in de omzetgroei voor de komende drie jaar.

De toonaangevende groeistrategieën blijven grotendeels dezelfde als in de enquête van vorig jaar: in België vertrouwen de CEO’s eens te meer op organische groei (82%) en kostenreductie (76%), maar dit jaar zijn ze eerder geneigd strategische allianties aan te gaan (47% versus 32% in 2017) en M&A’s (50% versus 35% in 2017) in vergelijking met vorig jaar.

Impact op werkgelegenheid

Het vertrouwen in de omzetgroei op korte termijn draagt bij tot de groei van de werkgelegenheid: 47% van de Belgische CEO’s is van plan hun personeelsbestand in 2018 uit te breiden. Hoewel 29% van de CEO’s verwacht het aantal personeelsleden te verminderen, schrijven ze dat in grote mate toe aan automatisering en andere technologische ontwikkelingen.

In totaal maakt 34% van de CEO’s in België (22% wereldwijd) zich grote zorgen over de beschikbaarheid van belangrijke digitale vaardigheden bij de beroepsbevolking, 29% in hun sector (27% wereldwijd) en 29% op leiderschapsniveau (23% wereldwijd).

Hoewel recent onderzoek van PwC uitwees dat medewerkers optimistisch zijn over hoe de technologie hun kansen op werk verbetert, geven de CEO’s toe dat zij het steeds belangrijker vinden om medewerkers te helpen door ze bijscholing aan te bieden en de transparantie te vergroten over hoe automatisering en AI een impact kunnen hebben op banen.
Bijna twee derde (63%) van de CEO’s in België voelt zich verantwoordelijk voor het omscholen van medewerkers van wie de functie door technologie wordt vervangen. Vijfenvijftig procent (61% wereldwijd) van de Belgische CEO’s wint het vertrouwen van hun personeel door – tot op zekere hoogte – transparantie te creëren over hoe automatisering en AI een impact hebben op hun medewerkers.

Angst voor bedreigingen

Ondanks het optimisme wat betreft de wereldeconomie, neemt bezorgdheid over een veel bredere reeks zakelijke, maatschappelijke en economische bedreigingen toe. Van de bredere maatschappelijke bedreigingen waar CEO’s in België zich zorgen over maken, staat geopolitieke onzekerheid bovenaan de lijst (87%), gevolgd door overregulering (84%), populisme (82%) en klimaatverandering en milieuschade (82%). De klimaatverandering scoort wereldwijd veel minder hoog op de lijsten van CEO’s (69%) en lijkt dus een zorg te zijn die uniek is voor het hogere management in België.
Wat de bedreigingen voor bedrijfsgroei betreft, vormen de beschikbaarheid van cruciale vaardigheden (89%), cyberbedreigingen (79%) en de snelheid van de technologische veranderingen (76%) voor de grootste zorg. Het duidt op angst voor de naderende gevaren van artificiële intelligentie (AI).
PwC verwacht dat AI tegen 2030 voor 15,7 biljoen dollar extra zal bijdragen aan het wereldwijde BBP, een stijging van 14%. Wel waarschuwt PwC dat die zegen voor de algemene economie hoge kosten met zich zal meebrengen voor diegenen die de daarmee gepaard gaande uitdagingen niet op tijd aangaan.

O.T.M Partners

uw logo

stream logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1