OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

'To-Do-List' voor Brexitonderhandelingen

brexitBron: Evofendex - 22/02/18

Onze collega’s van evofenedex hebben de voornaamste knelpunten voor een Brexit opgelijst in een to-do list met 26 punten. Deze lijst werd overhandigd aan het Nederlandse parlement, zodat politiek Nederland weet welke punten van belang zijn voor een vlotte overgang naar een EU zonder het VK. De lijst vat goed samen waar de knelpunten liggen en geeft ook erg nuttige aanbevelingen voor de toekomstige handelsrelatie met het VK. De nadruk ligt evident op de situatie in Nederland, maar de verschillen met de Belgische situatie zijn in deze zo goed als verwaarloosbaar. Deze lijst zou onze overheid dus ook erg goed kunnen gebruiken. Omdat OTM de bezorgdheden van evofenedex deelt willen we dit initiatief graag ondersteunen. De eerste stap is het delen van deze informatie met de lezers van onze nieuwsbrief.

TO-DO-LIST VOOR BREXITONDERHANDELINGEN OVERHANDIGD AAN KAMERLEDEN - Lijst met 26 punten moet voorkomen dat im- en exporteurs vastlopen aan de Britse grens.

Goede afspraken maken

Tijdens de volgende fase van de Brexit-onderhandelingen moeten Brussel en London op 26 punten goede afspraken maken om te voorkomen dat goederenstromen van im- en exporteurs vastlopen aan de Britse grens, in onze havens en op Schiphol. De handelsafspraken moeten zorgen voor uniforme regels, zo eenvoudige mogelijke douaneformaliteiten en vrije markttoegang.
Het is belangrijk dat goederen die voldoen aan Europese wetgeving na Brexit ook op de Britse markt verkocht mogen worden, zonder aanvullende eisen, testen of inspecties. Dit staat in de Brexit ‘to-do-list’ die wij namens 15.000 evofenedex-leden woensdag hebben overhandigd aan de Brexit-rapporteurs van de Tweede Kamer Omtzigt (CDA), Asscher (PvdA) en Mulder (VVD).

Handvatten

De Brexit ‘to-do-list’ geeft gedetailleerd aan welke afspraken nodig zijn voor eenvoudige handel, logistiek en banen na Brexit. Hiermee geven we de Nederlandse politici en bestuurders handvatten in de voorbereidingen op de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie, die dit voorjaar starten.

Overgangsperiode

Onze voorzitter Steven Lak roept de Nederlandse beleidsbepalers op de in de Brexit ‘to-do-list’ genoemde aanbevelingen actief uit te dragen in Brussel en steun te vergaren van andere lidstaten. “Goede afspraken die de handel na Brexit eenvoudig laten verlopen, zijn van levensbelang voor Nederland. Bijna tien procent van onze export gaat naar het Verenigd Koninkrijk en 300.000 Nederlanders danken hun baan aan de handel met het Verenigd Koninkrijk”, aldus Lak. “Een overgangsperiode moet worden ingesteld totdat goede handelsafspraken zijn gemaakt. De overgangsperiode moet indien nodig langer doorlopen dan tot 1 januari 2020, zoals de EU nu voorstelt. Bovenal is het zaak te zorgen dat ondanks Brexit de stabiliteit van de EU en de interne markt gewaarborgd blijft, want de interne markt is van levensbelang voor de BV Nederland.”

Derde handelspartner

Jaarlijks exporteren Nederlandse bedrijven voor zo’n 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk, tegenover een import van 21 miljard euro. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee onze derde handelspartner wereldwijd. De komende periode gaan we intensief focussen op het helpen van im- en exporteurs in hun voorbereidingen op Brexit. Daartoe lanceren wij volgende maand diverse ‘Brexit-pakketten’ om met name het MKB te helpen.

Het laatste nieuws over de Brexit

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Voor deze datum moeten Brussel en London afspraken maken over de scheiding en de nieuwe (handels)relatie. Het vertrek uit de Europese Unie kan grote economische gevolgen hebben voor bedrijven, banen en de BV Nederland. Start daarom tijdig met voorbereiden op Brexit.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1