OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zeevracht

Bron: OTM – Laura Groenendaal – 10/03/17nieuwe kansen

De zeevrachtsector wordt gekenmerkt door haar competitieve karakter, waardoor onlangs de grote speler Hanjin ten onder ging. Om een soortgelijk lot te ontlopen hebben rederijen nieuwe samenwerkingsverbanden en grote allianties opgezet. De meest recente ontwikkelingen op dit gebied zijn de deals die Maersk en CMA CGM sloten met Alibaba. Hoewel deze ontwikkelingen leiden tot een verminderde keuze voor verladers, bieden ze ook kansen voor innovatie.

Competitie

Zeevracht per container bood al sinds haar introductie in 1952 grote voordelen aan het zeetransport. Niet alleen leidde het tot een kostenvermindering doordat herhaalde handelingen voor individuele delen van vracht niet meer nodig waren, maar het bracht ook meer betrouwbaarheid en minder diefstal van vracht met zich mee. Daarnaast namen voorraadkosten ook af, omdat de transit time korter werd.

Door al deze voordelen kwam de competitie in de sector al snel op gang. Tegenwoordig is de sector echter op het punt beland, waar de tarieven onhoudbaar zijn geworden en de kosten zijn opgedreven. Deze situatie heeft rederijen gestimuleerd om samen te werken, overnames te doen en capaciteit uit te wisselen via zogenaamde shipping allianties.

Shipping allianties

De ontwikkelingen in het zeetransport hebben geleid tot de oprichting van drie grote groepen rederijen: de 2M Alliance, de Ocean Alliance, en the Alliance (zie afbeelding hieronder).

allianties
Het zijn echter niet alleen de rederijen die allianties vormen. Recentelijk werd bekend dat vijf van de grootste terminal operators ter wereld en de grootste Europese haven de toestemming zoeken van de Amerikaanse maritieme toezichthouders voor een alliantie die op de drie bovengenoemde shipping allianties gebaseerd is. Als dit goedgekeurd wordt door de Amerikaanse autoriteiten, dan zou de overeenkomst tussen Hutchinson, APM, DP World, Shanghai International Port Group en Rotterdam Port de eerste wereldwijde alliantie van terminals zijn.

Recentelijke ontwikkelingen

Begin 2017 kondigde Maersk aan samen te gaan werken met Alibaba. Afgelopen maand liet CMA CGM ook weten dat het een deal sluit met Alibaba. De deals betreffen het vervoer van containers die via Alibaba’s OneTouch platform zijn geboekt. De samenwerking met Alibaba verschaft de rederijen een stabiele stroom aan containers en een toegevoegde waarde van hun dienstenpakket, terwijl Alibaba door het partnerschap meer controle krijgt op de logistiek. Amazon richtte zelfs een eigen rederij op om deze controle te vergroten. Hoewel het bedrijf geen eigen schepen bezit, werkt het in plaats daarvan als een expediteur en logistieke dienstverlener.

Als gevolg van de samenwerking tussen Maersk en Alibaba kunnen expediteurs buitenspel gezet worden, hoewel de rederij dit zelf ontkent. De nieuwe service van Maersk verschaft Chinese expediteurs namelijk de mogelijkheid freight forwarders te passeren. CMA CGM verbindt de Chinese gateways van Qingdao, Shanghai, Ningbo en Yantian met Barcelona, Valencia, Malta en Rijeka, Koper, Trieste en Venetië.

Innovatie

De laatste jaren is ook innovatie van zeevracht opgekomen. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Flexport dat internationaal vrachtvervoer op een digitale manier aanbiedt. Websites zoals avantida.com en BCG Container xChange bieden services aan voor lege containers. Deze services kunnen het aantal lege containers met 1/3 verminderen en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Concluderend kan dus gesteld worden dat de huidige ontwikkelingen op het gebied van zeevracht zowel uitdagingen als kansen bieden. Het huidige competitieklimaat vormt een grote uitdaging voor rederijen en wordt opgelost door allianties te sluiten die de keuze voor verladers vermindert. Innovatie op het gebied van zeevracht kan juist voor nieuwe kansen en mogelijkheden in de sector zorgen.

Bronnen:
http://www.logistiek.nl/distributie/nieuws/2017/2/zeevracht-gaat-op-de-schop-door-nieuwe-allianties-101152623?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.engadget.com/2017/01/26/amazon-shipping-ocean-freight/
https://www.linkedin.com/pulse/globalization-3-flavors-welcome-21st-century-dennis-de-roo

O.T.M Partners

uw logo

stream logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1