OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Oude technologie maakt vrachtwagens een vijfde zuiniger

bandenrolweerstandBron: IPS – 27/09/17

Vrachtwagens kunnen bijna een vijfde zuiniger worden, maar dan moeten ze eindelijk de technologieën gebruiken die nu al jaren voorhanden zijn. Dat blijkt uit een rapport van de denktank Transport & Environment (T&E). Transportbedrijven kiezen jammer genoeg nog te vaak voor besparing op korte termijn.
Trucks die 18 procent zuiniger zijn: het is allesbehalve science fiction, stelt T&E. Een simpele keuze voor banden met lage rolweerstand kan het brandstofverbruik al met 7 procent verminderen. Toch worden die banden op amper 1 procent van de vrachtwagens toegepast. Zogenaamde turbo-compoundtechnologie kan nog eens 3 procent besparen. De oplossing bestaat al vijftien jaar, maar is in amper 0,24 procent van de trucks te vinden.

Falende markt

Transportbedrijven spenderen jaarlijks gemiddeld 32.000 euro per truck aan brandstofkosten en hebben dus alle baat bij de technologieën. Toch worden die door de vrachtwagenfabrikanten vaak als dure opties aangeboden. Hoewel de technologieën zichzelf snel terugbetalen, kiezen veel transportbedrijven bij aankoop van nieuwe trucks voor de besparing op korte termijn.
‘Het is een klassiek geval van een falende markt’, zegt Stef Cornelis van Transport & Environment. ‘Technologieën die al jaren op de markt zijn, worden in amper 15 procent van de nieuwe vrachtwagens toegepast. Gezien het enorme besparingspotentieel is het bedroevend dat zoveel innovatie op de plank blijft liggen.’

Strengere standaarden

Om de markt in de goede richting te sturen, zijn Europese brandstofstandaarden nodig, zegt Cornelis. ‘Dergelijke maatstaven zijn nu al van kracht in Noord-Amerika, China en Japan, waar ze er in toenemende mate toe leiden dat brandstof besparende technologie opgang maakt in trucks’.
De Europese Commissie zal begin volgend jaar een voorstel doen voor dergelijke standaarden. De inzet is groot, want hoewel trucks amper 5 procent van alle voertuigen in Europa uitmaken, zijn ze wel verantwoordelijk voor een kwart van de CO2-uitstoot uit verkeer. Hun efficiëntie is niet verbeterd in de voorbije twintig jaar: een vrachtwagen uit 2015 verbruikt ongeveer evenveel als een exemplaar uit 1995.

O.T.M Partners

uw logo

stream logo

uw logo

logo remant onderaan web300x135

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1