OTM Belgian Shippers' Council

Hackhathonhoofd logo met titel grote resoltie1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Wegtransport

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Tolheffing op de Europese wegen

tranBron: Vleva - Ines Verschaeve - 8/03/2018

We vermelden het onlangs nog in ons artikel km-heffing opinie van onze werkgroep wegvervoer: 'tolheffing dient een Europese algemene richtlijn te worden, dat maakt onze concurrentiële positie sterker, nu is het eerder ‘de staatskas wordt terug gevuld op de kap van de industrie! Hoelang nog?'. Het TRAN-comité van het Europees Parlement heeft haar amendementen klaar op het voorstel van de Commissie omtrent de herziening van richtlijn 1999/62/EC betreffende het in rekening brengen van het gebruik van bepaalde infrastructuurvoorzieningen aan zware vrachtvoertuigen.

Commissievoorstel

Op 31 mei 2017 deed de Commissie een voorstel om richtlijn 1999/62/EC te herzien. De herziening van deze richtlijn maakt deel uit van het mobiliteitspakket.
Kort samengevat bevat het Commissievoorstel de volgende zaken:

  •  In eerste instantie zal de herziening er voor zorgen dat meer voertuigen, onder andere ook personenwagens, onder de richtlijn vallen.
  •  Ten tweede wordt de heffing gebaseerd op de afstand die een voertuig aflegt, zo wordt het principe van de vervuiler betaalt toegepast.
  •  Ten slotte moet die heffing er ook zorgen dat wagens die weinig tot geen CO2 uitstoten gepromoot worden aangezien die een grote korting zullen krijgen.

Amendementen TRAN

Het TRAN-comité van het Parlement heeft nu haar amendementen op het Commissievoorstel klaar. VLEVA somt kort de belangrijkste amendementen voor u op.

  •  Bepaalde leden van het comité willen nog een verdere uitbreiding van de soorten voertuigen die onder de richtlijn vallen.
  •  Schaduwrapporteur Bach wil dat er enkel een heffing geldt op snelwegen waarlangs parkeerplaatsen zijn.
  •  Omtrent hoeveel de heffing zal bedragen en wat er met de opbrengsten van de heffing moet gebeuren zijn de parlementsleden het niet eens met het Commissievoorstel.
  •  Ten slotte verkiest TRAN dat de lidstaten om de drie jaar aan de Commissie moeten rapporteren terwijl de Commissie een jaarlijkse rapportage verkiest.

Verdere stappen

Het TRAN-comité zal een finale discussie voeren over de verschillende amendementen op 20 maart en er dan ook over stemmen. OTM volgt het voor u op.
Uiteindelijk zal het Europees Parlement er waarschijnlijk over stemmen tijdens de plenaire vergadering in de eerste week van juli.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

logo timocom partner

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1