OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Jobverlies en ontstaan van nieuwe jobs, iets van alle tijden

Bron: OTM – Chantal Smet - 21/10/16ChristaSysdvdv

OTM had deze week vrijdag alweer haar 9e editie van ‘De Dag van de Verlader’ uiteraard zijn we jullie een klein verslag van deze leerrijke dag verschuldigd, hier komt het.
De Dag van de Verlader met als thema ‘The Future in Logistics starts today’bracht verschillende aspecten van automatisering en de toekomst in de logistiek op de voorgrond. In een al zeer nabije toekomst zal de automatisering van het logistieke proces zowel binnen als buiten het magazijn dagelijkse praktijk zijn. Moeten we het onderwerp niet eerder wijzigen in ‘The Future in Logistics has started today’? werd er door hoogleraar Lori Tavasszy van de Technische Universiteit Delft die voorzitter was van de ochtendsessie geopperd.

Automatisatie in het magazijn

In het magazijn is de vervanging van manuele processen door automatisering al jaren aan de gang, stelde Ronny Seydewitz, productmanager Business & Automation Solutions bij Still. Toch blijft de menselijke factor noodzakelijk in de warehouses. “De robot zal veeleer een hulp worden bij de menselijke activiteiten maar ze volledig vervangen blijft voor heel veel taken onmogelijk.” Aan de hand van voorbeelden werd ook duidelijk dat automatisering nu vooral gefocust is op planning en uitvoering. Automatisering kan niet reageren op veranderingen en dan komt de menselijke manuele aanpassing in beeld.
Econoom Anthony Baert trok onze aandacht onmiddellijk met het voorbeeld van ING. Heel wat taken die door mensen worden uitgevoerd, worden ook door robots gedaan. De zware ontslaggolf bij ING bewijst volgens hem dat het voor het eerst niet meer over routinetaken gaat die aan het verdwijnen zijn. “Anderzijds creëert elke industriële revolutie ook weer nieuwe taken en jobs”, zei hij.

dvdvsponsorfoto3D-printing en zijn toepassingen

Ook het fenomeen van 3D-printing kwam die dag aan bod. Dhr. Rik Jacobs, CEO Vertex Dental starte met een leuke film waarin hij duidelijk maakt hoe ver deze technologie al doorgedrongen is in het dentaal milieu. Vaak is het maar de vraag of dit ook al in zo’n productieve mate toe te passen is in de maaksector en op warehouseniveau en juist daar kwam Luc Pleysier VIL-program manager in beeld. In het ‘echte’ logistieke proces zijn er echter nog wel wat hindernissen te overwinnen. Een mogelijk gevolg van 3D-printing kan zijn dat klassieke distributiecentra gaan evolueren tot minifabriekjes, voorspelde deze man. Om een printbaar stuk te maken heb je echter steeds een digitale file nodig en die is nog bij veel stukken niet aanwezig. “Ga je daar eigen machines voor aanschaffen of een dienstverlener inschakelen? In plaats van producten ga je grondstoffen importeren. Dat heeft een impact op douane en accijnzen. En vergeet ook niet dat er aan de afgeprinte producten misschien intellectuele eigendomsrechten verbonden zijn.” Nog eventjes een lange weg te gaan en niet echt toepasbaar op de grootste groep van stukken in het warehouse.

Automatisatie over de modi heen

Christa Sys van de Universiteit Antwerpen (foto rechtsboven) gaf ons een blik op de top vijftig van innovatieve ondernemingen, helaas staan daar weinig logistieke bedrijven tussen. In het wegvervoer is er al wel een hele weg afgelegd naar verdere automatisering. Susanna Leanderson van Volvo Trucks Zweden belichte de eerste stappen van intelligente voertuigen. Deze evolutie dient zich aan op vijf niveaus, van alleen maar ‘zonder voeten' (chauffeursassistentie) tot ‘zonder chauffeur' (totale automatisering), maar daar zijn we nog niet helemaal op voorbereid op wettelijk vlak. Zo is zelfs gekoppeld rijden (platooning) in de meeste landen nog niet eens toegestaan.
Leanderson gaf toe dat de rol van de chauffeur in het automatisch voertuig nog niet helemaal duidelijk is. “Wij bij Volvo gaan ervan uit dat de automatisering eerder een evolutie dan een revolutie zal zijn”, besloot ze. “Volledige automatisering is niet de optimale oplossing voor alle situaties en toepassingen. Het passende niveau zal altijd afhangen van de toegevoegde waarde voor de klanten en de samenleving.”

Sensoren en IOT, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Als al deze geautomatiseerde oplossingen zouden connecteren en alle intelligente systemen onderling ook nog eens gaan samenwerken komt IoT in beeld. “Veel mensen horen het in Keulen donderen als je spreekt over Internet of Things of kortweg IoT”, aldus Dhr. Tom Casaer CEO van Allthingstalk. Dhr. Casaer wees op de voordelen van steeds uitdijende netwerken op het vlak van voorraadcontrole- en analyse. Je kan ook de integriteit van de lading checken en een meer accurate zending status bepalen.

Hackers en cybercriminaliteit

Dhr. Dennis de Hoog van AON ging nader in op het probleem van de cybercriminaliteit. De Hoog gaf aan dat de fout ook vaak gezocht dient te worden bij werknemers, ze moeten in deze materie heropgevoed worden en voorzichter omgaan met informatiedragers en IT.
Hij gaf als voorbeelden de gijzeling van systemen en data, bijvoorbeeld via bepaalde e-mails, maar ook regelrechte digitale ladingdiefstal. Daarbij wordt kostbare vracht bij herhaling verkeerd doorgeleid, naar een foute bestemming.
Zijn collega Lot Goris zei dat de verzekeringsmarkt op deze evolutie niet tijdig heeft gereageerd. “Iets zoals een cyberpolis bestaat niet”, zei ze. Een aan te raden model is er een waarbij de verzekering tegen cybercriminaliteit wordt gekoppeld aan een daadwerkelijk beleid om zich te wapenen tegen deze vorm van criminaliteit.

Onbemande luchtvaartcargoHeerkens Dvdv

Drones waren in de presentatie van hoogleraar Hans Heerkens, luchtvrachteconoom aan de universiteit van Twente (foto rechts) slechts een oplossing voor een heel klein deel van de logistiek. Hij ging wat voorbij aan dit al ingeburgerde fenomeen en hij legde eerder de focus op de inzet van grotere onbemande vrachtvliegtuigen met een groter laadvermogen en actieradius. Deze zouden voor transporteurs en expediteurs net zo goed deel kunnen uitmaken van een eigen vloot zoals nu de vrachtwagens en zouden dan ’s nachts landen op de wegen van industrieparken. Prof. Heerkens droeg daarbij meerdere oplossingen naar voor zelfs eentje waarbij de structuur van een container zou kunnen gebruikt worden om het vliegtuig op zich sterkte en structuur te geven. Op het eind van zijn voorstelling vroeg Prof. Heerkens nog of de verladers hem zouden kunnen verder helpen in zijn conceptueel denken rond modellen en types, waar heeft men in de toekomst nood aan en welke modellen zijn commercieel haalbaar? Een warme oproep waaraan we graag meewerken, stuur uw ideeën en voorstellen gerust door naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een leerrijke dag die je doet nadenken over ‘waar gaan we met zijn allen in deze geautomatiseerde wereld naartoe en welke opportuniteiten schept dit voor mijn bedrijf ‘.

9sponsors DvD

dvdalgemeen

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1