OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Op bezoek bij Volvo Logistics Services in Gent - een verslag

bezoek volvo stijn coddensBron: OTM - Chantal Smet - 03/06/16

Het bezoek aan Volvo Logistics Services vond plaats op donderdag 12 mei, de weergoden waren ons goedgezind en zodoende afspraak op de parkeerplaats om van daaruit met de bus te worden rondgereden op het terrein. De woordvoerder van Volvo 'Stijn Coddens' Logistics Engineer was onze gids tijdens de rondrit op de terreinen waardoor data konden gekoppeld worden aan daadwerkelijke beelden. Ik citeer ‘Het magazijn is logischerwijs opgebouwd uit een inbound- en een outboundzijde. In het 'inbound'-gedeelte melden vrachtwagens zich aan de platformen aan. Ze leveren geen orders voor de productie van vrachtwagens, alleen onderdelen voor de 'aftermarket'. Vanuit het hoofdmagazijn in Gent worden andere regionale magazijnen en supportmagazijnen beleverd. Overal ter wereld krijgen klanten de garantie dat wat ze vandaag voor een bepaald uur bestellen, daags nadien wordt geleverd. Om economische en ecologische redenen wordt het gebruik van luchtvrachten zoveel mogelijk beperkt.’

Film

Na deze interessante busrit werden we via de centrale ingang binnen geloodst. De film in het auditorium gaf ons een blik op de wereldwijde facts and figures.
Volvo Trucks Gent bouwt de cabines en vrachtwagens voor Volvo, Renault Trucks, Mack en UD Trucks (de vrachtwagenafdeling van Nissan Diesel). De hele Volvo-groep telt 45 fabrieken, waarvan er in 31 trucks worden gemaakt. De site in Gent beschikt over een 'Market Adaptation Center', waar specifiek maatwerk wordt verzorgd, volledig volgens de wensen van de klant. Andere cijfers voor Volvo Trucks Gent:

  •  Eindassemblage van 34.320 trucks per jaar
  • 32.069 cabtrims (aankleding van cabines) per jaar
  • 407.388 wielen per jaar in het Fitting Center bezoek volvo

Gent is niet alleen de grootste truckfabriek van Volvo Group, maar ook het grootste distributiecentrum van de groep wereldwijd. Volvo Logistics Center valt onder Group Truck Operations en wil de komende jaren nog meer inspanningen leveren om uit te groeien tot het 'center of excellence'. Het logistieke centrum staat in voor 850.000 colli's per jaar in cross-dock. Katoennatie verzorgt dit in outsourcing. Het magazijn beschikt over ruim 250.000 referenties aan onderdelen en wisselstukken.
In Gent werken circa 1000 mensen voor deze poot. In totaal vertegenwoordigt Logistics Services:
• 4900 mensen
• meer dan 60 nationaliteiten
• 55 locaties wereldwijd
• 15.000 distributiepunten
• 10.500 pick-up points
• ruim 700.000 m² magazijnen
• meer dan 600.000 onderdelen
• 1500 leveranciers

Gidsen met verstand van zaken

Tenslotte werd de groep opgedeeld in drie kleinere groepen met elk een gids en werden we binnen geloodst in de magazijnen. Deze bestaan uit eindeloos lijkende gangen, waarbij ieder rek 7 verdiepingen telt. Vanuit de onderste twee lagen wordt gepickt, daarboven staat de voorraad.
Centraal in het magazijn is een uitgebreide 'Pick and Go'-zone. In deze zone bevinden zich de best roterende producten. Het zorgt ervoor dat de pickers hier gemiddeld 90% van hun bestelling kunnen ophalen.
De overige 10% bevindt zich in de zogenaamd trage stock, die zich eerder in de uithoeken van het logistieke centrum bevindt. Hier wordt trouwens gewerkt met mobiele rekken, die allemaal tegen elkaar zijn geplaatst, wat een enorme plaatsbesparing betekent en er mee voor zorgt dat iedere m³ optimaal wordt benut. In dat kader wordt aan de bovenzijde van deze zone ook met overkragingen gewerkt.

Het centrum beschikt over 450 elektrische heftrucks. Voor dit materieel zijn specifieke oplaadzones voorzien. Deze vloot is voor 80 à 85% eigendom van Volvo Logistics, de rest wordt gehuurd, Volvo beschikt ook over een eigen onderhoudsdienst om de herstellingen vlot te laten verlopen.

Een leuke after-babbel

Na deze rondleiding was er nog een kleine vragenronde, uit de vragen kon je ook afleiden dat onze leden elk met hun eigen verwachtingen naar dit bezoek gekomen waren en dat iedereen er op zijn manier iets van kon opsteken. We kregen alleen maar lovende woorden achteraf.

Bedankt Stijn Coddens en het team van Volvo Logistics voor dit aangenaam en boeiend bezoek.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1