OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verslag van onze interactieve sessie nachtlogistiek

nigttime logisticsBron: OTM – Bart Timperman – 13/09/18

De pleidooien voor de shift naar meer nachtlogistiek vonden bij de aanwezigen duidelijk gehoor. De vraag naar nachtopeningen op rechteroever was quasi unaniem. "Zolang daar niets beweegt, krijg je de nachtlogistiek moeilijk echt vlot", klonk het. "Wat wil je: 80% van de lege containers komen van rechteroever”. Daar moet dus ook dringend iets bewegen, dat is de grote conclusie van deze interactieve sessie rond nachtlogistiek in Antwerpen.
Op deze sessie werd door mobiliteitsexpert Chris Coeck van het Havenbedrijf Antwerpen ook aangekondigd dat er van oktober tot maart sectorbrede workshops komen rond de mobiliteit tijdens de werkzaamheden van Oosterweel. Die zullen jaren duren en tijdens een tien- tot vijftiental sessies kunnen alle betrokkenen overleggen over mogelijkheden om de verkeersknoop aan te pakken. Daarbij is een grotere nachtelijke activiteit de grote sleutel. De workshops zouden volgend jaar moeten leiden tot een concreet actieplan.

Kennedytunnel

Op deze sessie toonde Rik Houthaeve van de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), die de werkzaamheden rond Oosterweel coördineert, de huidige planning. Daarbij werd aangekondigd dat in 2019 het verkeer op de E17 vanuit Gent richting Antwerpen voor de Kennedytunnel omwille van de werkzaamheden over drie in plaats van vier rijstroken zal moeten. Van die drie rijstroken is er een voor het verkeer dat voor de Kennedytunnel afslaat richting E34. Aangezien de E17 voor de Kennedytunnel nu al een van de zwaartepunten is van de verkeersproblemen, laat het zich raden dat deze ingreep ernstige gevolgen zal hebben. De werkzaamheden op rechteroever volgen dan in 2020.

Douane

Eliene Van Aken van Alfaport-Voka hield na deze wake-upcall een warm pleidooi voor de nachtlogistiek. Zij meldde dat er nu 's nachts gemiddeld 2.500 bewegingen per week zijn op de terminals op linkeroever. Een positief resultaat, maar met nog veel ruimte voor grotere volumes. Alfaport-Voka werkt ook verder met de sector aan een verbetering van de mogelijkheden om 's nachts te werken. Zo wordt naar de verladers gekeken om nachtelijk laden en lossen mogelijk te maken. De douane zou eveneens veel kunnen faciliteren.


Timeshift

Expert Chris Coeck toonde cijfers die bewijzen dat er tussen 22 uur en 4 uur 's nachts nog bijzonder veel capaciteit is op de snelwegen rond de haven. Met een actieplan waarbij de hele sector wordt uitgenodigd, moet die capaciteit veel beter benut worden om het verwachte verkeersinfarct te vermijden. "Er is niet alleen een modalshift nodig als antwoord", stelt Coeck. "We moeten ook naar een timeshift én een mental shift."

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1