OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Stadsdistributie in Vlaanderen op verschillende niveaus aangepakt

logo citydepotBron: OTM - Willem Buitenkamp - 27/09/13

Eén van de uitdagingen voor de toekomst is hoe de stadsdistributie aan te pakken. Steden doen er alles aan om de binnenstad (weer) leefbaar en attractief te maken en dit ondermeer door woonplekken te creëren en de leegstand in winkelstraten zoveel mogelijk te beperken. Dat dit niet strookt met een intensief bevoorradingspatroon is evident en het is dus zaak voor de betrokken partijen om breed aanvaardbare regels op te stellen die alle partijen in -zekere mate- recht doen.

OTM is toegetreden tot een adviesraad die zich onder de naam ‘Citydepot’ ten doel stelt een zekere uniformiteit in stadsdistributie te verkrijgen, waarbij het bedrijfsleven initieert. Vanuit de dagelijkse praktijkervaring kunnen steden geadviseerd worden over de belangrijke elementen die om de hoek komen kijken bij stadsdistributie.

Op Vlaams niveau wordt er ook aan de kar getrokken. Eerder dit jaar werd tijdens een congres in Brugge, onder auspiciën van MOW, Flanders Logistics en VIA, de handleiding ‘Wegwijzer voor een efficiënte en duurzame stedelijke distributie in Vlaanderen’ voorgesteld. Ook daarbij was OTM vertegenwoordigd.

Op Europees vlak is de problematiek van stadsdistributie (urban transportation) ook onderkend en het ligt in de verwachting dat de Europese Commissie in het najaar met de eerste uitingen met betrekking tot dit onderwerp gaat komen. Men heeft al een bevraging aan belanghebbenden in de lidstaten rondgestuurd en de bevindingen daaruit zullen mede bepalen welke weg ingeslagen gaat worden.

De moeilijkheid bij dit onderwerp is het brede spectrum van aandachtsgebieden, hetgeen zich vertaalt in even zovele ministeries die -bijvoorbeeld- op Vlaams niveau betrokken zijn, te weten: Milieu, Economie, Stedenbeleid en Mobiliteit en Openbare Werken. Komt nog bij het IT-verhaal, personenverkeer, arbeidsomstandigheden, e.d. Bovendien zal het de kunst zijn om de verschillende niveaus met elkaar te verzoenen. Steden zullen detailuitwerkingen willen zien terwijl de EU zich op een hoog niveau zal bezighouden met, noem maar, CO2-uitstoot en stadsverboden voor bepaalde voertuigen.

OTM is voorstander van afdoende regulering op een zo hoog mogelijk niveau om conflicten tussen de deelgebieden te voorkomen. Een brede aanpak met behulp van ondermeer een (logistiek) mobiliteitsplan heeft onze voorkeur.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1