OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Truckfabrikanten onder druk door komst zelfrijdende vrachtauto’s

ontheroadtowardtheautonomoustruckBron: OTM – Jurgen Huygh – 17/04/15

Kunnen we als verlader binnenkort trucks verwachten waarbij de chauffeur zelf niet meer achter het stuur zit, en die volledig autonoom van punt A naar punt B zullen rijden? Of zal het toch zo'n sterke vaart niet nemen? De traditionele truckfabrikanten voelen dit alleszins als een bedreiging en het zet hun marktaandeel onder druk. Nieuwe spelers, zoals producenten van software en sensoren, zullen een deel van de markt voor zich opeisen.

Eén van de meest toonaangevende Europese Consultancy firma's, Roland Berger Strategy Consultants, heeft hieraan een studie gewijd. De studie 'On the Road toward the autonomous truck, opportunities for OEMs and suppliers', geeft aan dat de opkomst van de zelfrijdende vrachtauto het marktaandeel van truckfabrikanten en hun toeleveranciers onder druk gaat zetten. Om zelfstandig te kunnen rijden, zijn vrachtwagens straks uitgerust met talloze sensoren, camera's en radars, die via software met elkaar communiceren. Het adviesbureau verwacht dat rondom deze nieuwe technologieën clusters van toeleveranciers ontstaan. Daarin is een rol weggelegd voor bedrijven die nu nog niet actief zijn in de automotive-industrie.

Maar wij als verladers zullen hiervan de komende jaren nog maar weinig voelen want volgens dezelfde studie zal het minstens nog tot 2025 jaren duren voordat de zelfrijdende truck op grote schaal zal geproduceerd worden. Bovendien moet er zowel op technologisch als op juridisch vlak nog heel wat stappen gezet worden. Voorbeelden hiervan zijn de nood aan software die de gegevens van de tientallen sensoren kan verwerken, menselijk gedrag kan voorspellen en een ingebouwde bescherming heeft tegen storingen. Daarnaast is er een regelgeving die de zelfrijdende truck in de weg staat. Om voorbij de testfase te raken, is echter een wijziging nodig van de VN-conventie uit 1968, waarin wordt gesteld dat 'elk bewegend voertuig een bestuurder heeft'.

Maar eenmaal deze problemen overwonnen zijn binnen dit en 10 jaar en de zelfrijdende (vracht)auto een feit is, wordt verwacht dat hierdoor minder (dodelijke) verkeersongelukken zullen voorkomen en lagere transportkosten. Systemen als advanced cruise control (ACC), dat al wordt aangeboden, en advanced emergency braking system (AEBS) kunnen het aantal kop-staartbotsingen met 70 procent terugdringen. Technologische vernieuwingen als vehicle-to-vehicle- of vehicle-to-infrastructure-communicatie stellen trucks in staat in colonne te rijden, waardoor ze tussen de 8 en 14 procent minder brandstof verbruiken. Tegelijkertijd hoeven de chauffeurs in zo'n colonne niet zelf te rijden, zodat ze andere werkzaamheden kunnen verrichten, zoals het plannen van de volgende bezorging.

Maar of dit voor ons als verlader ook effectief aanleiding zal geven tot lagere transportkosten is nog af te wachten want aanvoelen is dat deze trucks duurder zullen zijn, ook tal van noodzakelijke investeringen in het aanpassen van de infrastructuur zullen vragen, en bovendien blijft de chauffeur ook nog aan boord (moet er zijn voor laden en lossen en vermoedelijk kan ook niet de hele route zelfrijdend afgelegd worden). Voordelen zullen naar ons aanvoelen zijn dat het de doorstroming en transporttijd in knelpuntregio's zal bevorderen, minder ongelukken (en ladingsverlies), ... verhoogde verkeersveiligheid. En waarschijnlijk zal het geheel een gunstige impact hebben op de 'total cost of ownership of transport'. Hiervoor zal het wel nog een aantal jaren wachten zijn want buiten de eerste testritten zal er nog een lange weg dienen afgelegd te worden vooraleer onze trucks zelf zullen rijden.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1