OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Een volledige trein komt overeen met 32 vrachtwagens

Bron: Industrie & logistiek / Transport & logistiek - 22 februari 2016otm lespoleslogistiqueswallons

Multimodaal vervoer in cijfers 'truck versus trein'

Het bedrijf Lannutti opende afgelopen vrijdag, 19 februari, zijn nieuwe multimodale terminal van Chatelet in de aanwezigheid van de directie van de groep, Paul Magnette en verschillende vertegenwoordigers van AGC (het vroegere Glaverbel).
Bij de inhuldiging werden een aantal cijfers en voordelen verbonden aan multimodaal vervoer in de spotlight gezet.
De terminal werd ontwikkeld door Lannutti om de dagelijkse verbindingen tussen België en Italië te verzekeren. De ontwikkeling werd gerealiseerd door de joint venture met de groep AGC voor het transport van hun goederen (glas).
Lannutti  heeft speciale opleggers gecreëerd waardoor de overdracht van de volledige oplegger van de vrachtwagen (zonder de trekker, maar met de wielen - Check de Video) mogelijk is. De opleggers zijn speciaal gemaakt voor het transport van glas. Zo zijn deze lichter en voorzien van een pneumatisch systeem dat ervoor zorgt dat de goederen niet beschadigd kunnen worden tijdens de middelpuntvliegende bewegingen.

Voor dit project hebben de supply chain verantwoordelijken en logistieke managers van AGC nauw samengewerkt met Lannutti.
Moeten supply chain managers van andere industrieën het multimodaal vervoer integreren in hun strategie om zo de fiscale druk, de vervuiling en hun prijzen gekoppeld aan het wegtransport te drukken?

Enkele cijfers:

  • een volledige trein komt overeen met 32 vrachtwagens
  • de lijn van 5 trips per week (België – Italië) is het equivalent van 15.000 trucks op jaarbasis
  • het carboneffect is zeer indrukwekkend want deze multimodale oplossing zal de uitstoot van 20.000 ton CO² tegenhouden

    Deze gegevens tonen de effectiviteit van het multimodaal vervoer, zowel op vlak van de prijs (ondanks forse afschrijvingen) als op vlak van ecologie. Wetende dat de kilometerheffing weldra van toepassing is, en deze volgens Paul Magnette (Waals minister) in de toekomst nog zal stijgen, voorziet het multimodaal vervoer een aanzienlijk fiscaal voordeel.

Enig nadeel, de realisatie van dergelijk project is enkel mogelijk bij een groot volume en met regelmatige treinen. De logistiek manager van een onderneming met onvoldoende volumes voor de reservatie van een volledige trein zal niet altijd de mogelijkheid hebben om multimodaal vervoer te gebruiken aangezien de spoorbeheerders niet “op maat” kunnen werken.
Daarboven zorgen de handelingskosten en de lage brandstofprijzen, bij kleine hoeveelheden, voor een zwakkere positie van het multimodaal vervoer ten opzichte van het wegtransport. Enkel grote industrieën en rederijen beschikken over dergelijk grote volumes.
Het wegvervoer zal altijd de enige oplossing blijven voor the first en the last miles omdat slechts enkele bedrijven een trein in hun magazijn kunnen ontvangen.
Maar België heeft een aantal solide infrastructuren over het volledige grondgebied (Haven van Antwerpen, Trilogiport, enz...) om nieuwe multimodale oplossingen te voorzien. Zullen jobs in logistiek en supply chain in de toekomst evolueren naar het multimodale?

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1