OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

De toekomst van de logistieke professional

Bron: De laatste meter - Walther Ploos van Amstel -13/06/16stadslogistiek bestelbusjes

City Logistiek - Zelfrijdende vrachtwagens. Drones die pakketjes bezorgen. Volautomatische mega-distributiecentra aan de rand van de stad. Hoe ziet de toekomst van de logistieke sector eruit? Eén ding staat vast. Mensen blijven noodzakelijk om de te verwachten technologische revolutie in goede banen te leiden.
SAVE THE DATE: OTM organiseert op 18/10/16 de 'Dag van de Verlader' met als thema 'The Future in Logistics starts today'. Op deze dag komen onderstaande thema's gedetailleerd aan bod.

Personalised mobility

De logistieke sector staat aan de vooravond van grote veranderingen, maar de contouren van waar we naartoe bewegen worden nu al zichtbaar. Probeer het aantal bestelbusjes in de binnenstad te tellen, en je raakt al snel de draad kwijt. ‘Personalised mobility’ is volgens lector city logistiek Walther Ploos van Amstel de grootste verandering in de logistiek in de komende twintig jaar. ‘De samenleving vergrijst en urbaniseert. In 2013 is 1 op de 4 Nederlanders 65 plus. 70% van de Nederlanders woont in de stad.'

Een vergrijzende samenleving zal zijn dagelijkse benodigdheden steeds meer digitaal bestellen. Dit vraagt een fijnmazige, persoonlijke, kleinschalige (bestelbusjes) en schone logistiek. Maar dat is niet het enige. Stadsbewoners eten bijvoorbeeld vaker in restaurants. De horeca zal steeds meer een plek worden waar mensen hun bestelde goederen afhalen. En wat te denken van de parallelle ‘tweedehandseconomie’. ‘Een gevolg van e-commerce is dat winkels kleiner worden. Kijk naar AH To Go, een concept dat met al die verschillende versproducten logistiek gezien veel complexer is dan een grote AH aan de rand van de stad.’ Ploos van Amstel wijst ook op de gevolgen van de vergrijzing en urbanisatie voor de bouwsector. 40 % van al het transport is bouwgerelateerd. ‘Als we steeds meer in de stad gaan wonen, waar minder nieuwbouw is maar vooral veel renovatie, betekent dit dat er andere bouwproducten moeten worden aangeleverd. Just-in-time delivery wordt nog belangrijker om de stappen in het renovatieproces op elkaar te laten aansluiten.’

Veel vraag naar planners

Dit alles vraagt een geavanceerde planning van logistieke processen. Niet alleen moeten producten in veel kleinere aantallen worden geleverd op veel meer adressen, er is ook een nauwkeurige planning nodig (in renovatieprojecten moet eerst de plamuur en dan pas de verf worden geleverd, anders stokt het proces). Er komen grote distributiecentra aan de rand van de stad, die met grote, bijna volledig zelfrijdende vrachtcombinaties bevoorraad zullen worden. Vanuit deze ‘hubs’ zullen producten verder worden gedistribueerd met kleine elektrische voertuigen als een ‘openbaar vervoersnetwerk’ van bestelbusjes.

Kostenbewust

Het beeld van de logistiek is dat van de noeste chauffeur of de orderpicker in het magazijn. Het beeld is ook dat zij door de automatisering grotendeels overbodig zullen worden. Zelfrijdende vrachtauto’s? Onbemande drones die pakketjes bezorgen? Bijna volautomatische distributiecentra? Thuis producten printen met een 3D-printer? Dat wordt allemaal dagelijkse praktijk, zegt Ploos van Amstel. Maar die automatisering is noodzakelijk om de groei van het aantal extra handen betaalbaar te houden. ‘Hoe persoonlijker de levering, hoe meer handjes er nodig zijn om het proces van A tot Z te begeleiden. Er zijn mensen nodig die tot soort technische tools ontwikkelen en integreren in bedrijfsprocessen.’ De sector heeft behoefte aan hoogopgeleide professionals die logistieke ketens optimaal kunnen inrichten, onder andere door allianties met ketenpartners, en die daarvoor nieuwe ICT-toepassingen kunnen bedenken.

People managers

Volgens Walter Ploos van Amstel is er nog een derde logistieke functie voor hoger opgeleiden waaraan behoefte is. Dat is de functie van operationeel manager. ‘De logistiek manager is een manager van workforce en verschilt daarin van veel andere managers. Je moet mensen kunnen motiveren en in staat zijn nieuwe technologieën op de werkvloer geïntegreerd en geaccepteerd te krijgen. Daarbij draait alles om een zo hoog mogelijke servicegraad richting klant en heb je te maken met processen op het scherpst van de snede, waarbij elke minuut telt en er geen fouten mogen worden gemaakt. Een logistiek manager is niet alleen een hele goede people manager, maar ook kwaliteitsmanager, cost manager en iemand die technische processen goed doorziet en weet hoe die moeten worden ingezet.’
Een sector met toekomst voor de hoog opgeleide professional? Zeker. Want Nederland en Belgi¨zijn en blijven  distributielanden, ook in 2030. Maar het is geen geplaveide weg. Wie zich staande wil houden in de logistieke sector zal niet alleen bereid moeten zijn mee te gaan met de snelle technologische veranderingen. De kunst is die ICT-revolutie mede vorm te geven en de concurrentie daarmee net een stap voor te blijven.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1