OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

CO2-reglementering zware voertuigen in zicht?

Bron: Vleva.eu – Ina De Vlieger – 21/08/17zware voertuigen

Tijdens de lancering van het mobiliteitspakket “Europa in beweging” heeft de Europese Commissie een brede waaier van initiatieven voorgesteld. Eén van de wetgevende voorstellen betreft de monitoring en de rapportering van CO2-emissies en brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen. Wat houdt dit voorstel in? Opent dit de weg naar een voorstel voor CO2-reglementering voor zware voertuigen?
Het mobiliteitspakket “Europa in beweging” omvat een breed scala van initiatieven om het verkeer veiliger te maken, eerlijker rekeningrijden te bevorderen, de CO2-uitstoot, luchtvervuiling en congestie te verminderen, de administratieve rompslomp voor bedrijven te verlagen, zwart werk te bestrijden en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en rusttijden voor werknemers te verzekeren. De Europese Commissie heeft dit mobiliteitspakket voorgesteld op 31 mei 2017.

Het is een hele boterham. Hieronder richten we de schijnwerper op het wetgevend voorstel voor de monitoring en de rapportering van de CO2-emissies en het brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen (HDV).

In een notendop het voorstel monitoring en rapportering CO2-emissies HDV

Dit voorstel omvat het instellen van een systeem en richtlijnen voor het monitoren en rapporteren van de CO2-emissies en het brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen (zware vrachtwagens, autobussen en autocars) die in de EU in de handel worden gebracht.
Het geeft aan welke gegevens de lidstaten en de fabrikanten moeten rapporteren en hoe frequent zij dit moeten doen.
Een reeks gegevens publiceert de Europese Commissie jaarlijks met behulp van een centrale gegevensdatabank van het Europees Milieuagentschap.
Het voorstel moet bijdragen tot een meer transparante markt voor zware bedrijfsvoertuigen, wat de concurrentie tussen fabrikanten en vervoerders zal stimuleren. Dit zal de fabrikanten van voertuigen en onderdelen stimuleren om te innoveren en energiezuinigere voertuigen te produceren.
Verder vormt dit voorstel een belangrijk handhavingsinstrument voor de toekomstige CO2-emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen.

Kortom, het wetgevend voorstel voor het monitoren en rapporteren van de CO2-emissies en het brandstofverbruik van nieuwe zware bedrijfsvoertuigen is een eerste stap om te komen tot CO2-reglementering voor deze voertuigen.

Volgende stappen voorstel CO2-monitoring HDV:

  • Voor eind 2017 stemming in het Europees Parlement
  • 2de helft 2017 discussie in de Raad
  • Timing bepaling algemeen standpunt Raad nog niet gekend

CO2-reglementering zware voertuigen:

Eenmaal een monitoring- en rapporteringssysteem op punt staat voor zware bedrijfsvoertuigen, is de tweede stap het opstellen van CO2-reglementering voor deze voertuigen. Het verwachte wetgevend voorstel van de Commissie zal verplichte CO2-emissiegrenswaarden opleggen aan nieuw geregistreerde zware vrachtvoertuigen (zware vrachtwagen, bussen en autocars).

Timing voorstel CO2-normen nieuwe HDV:

Na de zomer (2017) lanceert de Europese Commissie een openbare raadpleging over brandstofverbruik en CO2-emissiegrenswaarden.
De timing van de effectbeoordeling is nog niet gekend.
De Europese Commissies stelt haar voorstel voor CO2-reglementering zware voertuigen midden 2018 voor.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1