OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Blockchain voor dummy's

Bron: Inkopers cafe – Merel Plante – 23/01/18blockchain

Tijdens de talrijke nieuwjaarsrecepties sprak iedereen erover: een collega kende iemand die Bitcoins bezit. Natuurlijk waren de meningen verdeeld: de een vertelde dat het je reinste luchtfietserij is. De ander was een tikje jaloers en wilde er eigenlijk ook wel eentje. Om zijn pensioen veilig te stellen. Oftewel: wat gaat het worden voor 2018? Moeten we massaal over op Blockchain technologie?
Dat compliancy een issue is voor bedrijven hoeven we niet meer te vertellen. En dat blockchain technologie hier een oplossing voor is, is ook uitgebreid aan de orde geweest in 2017. Alle historie van voorgaande stappen meesturen door de gehele supply chain klinkt fantastisch en is ideaal voor allerlei toepassingen waar compliancy een issue kan zijn. Veelgenoemd is de voedselindustrie.
Maar is dit nu echt waar? Halen Bitcoin en Blockchain technologie echt de druk van de ketel in diezelfde industrie?

Koffie als voorbeeld

Laten we bijvoorbeeld de koffieproductie nemen: Deze is gebaat bij het gebruik van blockchain technologie. Om door de gehele keten te weten of er additionele stoffen zijn toegevoegd aan de bodem en de koffieplanten. Om te weten of de boeren goede werkomstandigheden hebben, de prijzen acceptabel zijn en ze niet worden uitgebuit.
Een boer in Costa Rica verbouwt koffie. Hij voegt geen additionele middelen toe aan zijn koffieplanten, het is echte eerlijke koffie. Hij neemt zijn geoogste koffiebonen mee naar de opkoper. Deze weegt de bonen, bekijkt de kleur en geur en roostert er een aantal om de kwaliteit te beoordelen. Vervolgens koopt hij de koffie van de boer.
Betaalt de opkoper de koffiebonen in Bitcoins uit? Natuurlijk niet. Wat kan die boer anno 2018 met een Bitcoin? Onze boer kan moeilijk met zijn Bitcoin naar de markt gaan om eten te kopen voor hem en zijn gezin. Of zijn werknemers uitbetalen die op hun beurt weer naar de markt moeten met hun Bitcoin. Dus hij krijgt zijn verkopen in cash uitgekeerd, of via een lokale bank in Costa Rica.
De opkoper gaat met zijn koffie naar een koffieverwerker van een grote maatschappij, en verkoopt aan hen zijn opgekochte koffie. Want met hen heeft hij een contract. Wordt hij in Bitcoins uitgekeerd? Ik weet het niet, maar de kans is klein: hij moet immers onze boeren in cash betalen. Het gebruik van een cryptomunt zie ik in 2018 nog niet massaal gebeuren door de boeren in Costa Rica.

Dan de blockchain technologie in een andere toepassing: is dat een haalbare kaart? Onze Costaricaanse boer heeft een aantal papieren certificaten waarin hij verklaart geen gebruik te maken van pesticiden of andere middelen. Met gebruik van blockchain technologie zou hij deze moeten uploaden in een eerste block van de chain. Dit zou dan naar de opkoper gaan, die er weer zijn certificaten aan toevoegt. En zo voorts door de gehele keten heen. Gehele controle.
Buiten dat deze technologie nog niet zo ver is ontwikkeld, kun je je afvragen in hoeverre deze toepasbaar is. Er zijn nog wat kleine hobbeltjes te nemen: het elektriciteitsnetwerk van Costa Rica is namelijk niet zo betrouwbaar. Dat merk je als toerist als je er bent: bijna dagelijks uitval. En internet is ook niet overal even aanwezig in de binnenlanden. Dus vertrouwt onze boer uit Costa Rica een nieuwe (niet uitontwikkelde) technologie om zijn certificaten in te hangen? En de opkoper is van dezelfde lokale infrastructuur afhankelijk, dus hij zal er ook niet zo snel gebruik van maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de investering die uitgevoerd moet worden om dit allemaal überhaupt mogelijk te maken.
We missen nu al twee essentiële stappen in deze supply chain om de compliancy optimaal te maken. Deze stappen kunnen we (nog) niet met blockchain technologie maken. Gewoonweg omdat de infrastructuur niet aanwezig is in het land waar we er het meest om zitten te springen: het land van herkomst. Dus gaat blockchain in 2018 het verschil maken? Niet voor onze koffie. Dat zal nog wel een tijdje met papieren of pdf-certificaten gaan waarin staat hoe de boer zijn koffieplanten kweekt, hoe hij ze oogst, hoe hij ze vervoert.

Dus wanneer dan wel?

Werkt de blockchain technologie alleen in een gereguleerde omgevingen, met een 100% betrouwbare infrastructuur? Doordat bij de veel voedingsmiddelen sprake is van kleine, lokale boeren in een land met een mindere infrastructuur dan de onze, is hier nog een grote weg af te leggen.
Wat kunnen we dan wel verwachten in 2018? Blockchain technologie voor de koffieindustrie nog niet, wél betere leveranciersinformatie door de gehele keten. Waarin de boer niet alleen zijn papieren informatie overhandigt aan de opkoper, maar deze ook in semi-digitale versie uploadt in een leveranciersportaal. Een leveranciersportaal dat ook af en toe offline kan zijn omdat er geen elektriciteit of internet is. De huidige voorloper van de blockchain technologie, maar ook werkbaar.
Wordt het gebruik van een leveranciersportaal uw werkbare voorloper op blockchain technologie?

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

Xeneta Logo Kl j

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1