OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Grootste energieopslagfaciliteit van Europa geopend in Dilsen-Stokkem

grootse energieopslagBron: Duurzaambedrijfsleven - Hidde Middelweerd – 23/05/18

Het Belgische vakantiepark Terhills, te vinden in Dilsen-Stokkem, is sinds kort de trotse eigenaar van een opslagbatterij van 18 megawatt, bestaande uit 140 Powerpacks van Tesla. De energieopslagfaciliteit werd vorige week ingehuldigd en officieel ingeschakeld in de primaire reserve van netbeheerder Elia.
De opslagbatterij is een initiatief van investeringsmaatschappij LRM en REstore en kostte ruim € 11 mln. Met een capaciteit van 18 megawatt, behoort de batterij tot de grootste energieopslagfaciliteiten van Europa.
Duurzame energie
Op termijn wordt de batterijcapaciteit gebruikt om duurzame energie tijdelijk op te slaan, zodat het vervolgens geleverd kan worden aan Terhills. Het vakantiepark krijgt namelijk twee grote zonneparken, zowel op het land als op het water, die duurzame energie zullen leveren.

Interessant detail: de opgewekte elektriciteit hoeft niet omgevormd te worden naar wisselstroom. Terhills zal namelijk op gelijkstroom kunnen draaien.

Energieopslag

Vlaams Minister voor Energie, Bart Tommelein, was aanwezig bij de inhuldiging van de opslagbatterij: “De opslag van stroom is een zeer belangrijke schakel in het energiemodel van de toekomst. Zeker als die opslag ook kan worden ingezet in de primaire reserve. Zo garanderen we de stabiliteit van het net. Dat uitgerekend Vlaamse technologie voor deze wereldwijde primeur zorgt, bewijst dat Vlaanderen aan de top staat van innovatie en ontwikkeling.”

Virtuele energiecentrale

De opslagbatterij wordt door REstore gekoppeld aan andere industriële verbruikers in de regio. Gezamenlijk vormen de partijen een virtuele energiecentrale van 30 tot 40 megawatt, die ingezet kan worden bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet. In de praktijk betekent dit dat de virtuele energiecentrale energie op kan slaan als er een overschot is en juist energie kan leveren als er een tekort dreigt.
Dit zou kunnen betekenen dat gascentrales, die voorheen ingeschakeld moesten worden om elektriciteit op te wekken en daarmee het net te stabiliseren, nu uit kunnen blijven.

Bekijk hier de Youtube video

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1