OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Is een ‘Scrubber’ de oplossing?

Bron: bergermaritiem – 13/07/18scrubber

Per 1 januari 2020 gaat de mondiale 0,5% m/m (massaprocent) zwaveleis in, zo heeft de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) op 27 oktober 2016 besloten. Voor veel reders en scheepseigenaren die varen met zeeschepen van 400 GT (gross tonnage) of meer zal de wereldwijde zwaveleis leiden tot het maken van keuzes. Het installeren van een ‘scrubber’ kan voor de zeescheepvaart een oplossing zijn om aan deze nieuwe zwavelrichtlijn te kunnen voldoen. Wat is een scrubber en hoe werkt het principe?


Wat is een scrubber en hoe werkt het principe?

Een scrubber wordt in de funnel van een zeeschip geplaatst. Hierbij kan de funnel worden omschreven als de scheepsschoorsteen (het omhulsel) en de afvoerpijp (of afvoerpijpen) die zich in dat omhulsel bevinden. Door middel van verneveling van het zeewater of zoetwater in de funnel wordt het zwavelgehalte van de uitlaatgassen teruggebracht naar de geldende zwaveleis. In veel gevallen wordt er caustic soda aan toegevoegd voor optimale reiniging.
Als we kijken naar de verschillende type scrubbers, dan kunnen wij deze opsplitsen naar drie varianten: de open loop scrubber, de closed loop scrubber en de hybride scrubber. Waar een open loop scrubber vaak gebruikt maakt van zeewater, maakt een closed loop scrubber in de meeste gevallen gebruik van zoetwater voor het uitspoelen van de zwavelemissies. Er zijn al scrubber fabrikanten op de markt die een scrubber hebben ontwikkeld die zowel in open als closed loop met zeewater werkt. Deze laatste variant, de hybride scrubber, maakt het mogelijk dat de eindgebruiker kan omschakelen van open naar gesloten modus en visa versa. 

Wet- en regelgeving

Naast de wereldwijde 0,5% m/m zwaveleis die per 2020 van kracht wordt, zijn de emissie-eisen op gebied van zwaveloxiden (SOx) voor de zeescheepvaart al in 2015 aangescherpt. Zo mag per 1 januari 2015 in de Sulphur Emission Control Areas (SECAs) alleen worden gevaren op een brandstof met een zwavelpercentage van maximaal 0,1% m/m. Onder de SECAs vallen de volgende gebieden: het Engelse kanaal, de Baltische Zee, de Noordzee en de oost- en westkust van de Verenigde Staten (VS).
Daarnaast wordt met ingang van 1 januari 2020 de zwaveleis uitgebreid naar 0,5% m/m voor de territoriale wateren en de exclusieve economische zone (EEZ) van de 28 lidstaten van de Europese Unie (EU). De territoriale wateren strekken zich hierbij uit tot 12 zeemijl (22,2 km) en de exclusieve economische zone (EEZ) tot 200 zeemijl (370,4 km) buiten de kust van een lidstaat. Deze emissie-eis loopt parallel met de mondiale zwaveleis.

Loont het de moeite om een scrubber te installeren?

Factoren die van invloed kunnen zijn bij de aankoopbeslissing voor een scrubber, zijn het toekomstig prijsverschil tussen de brandstoffen HFO (Heavy Fuel Oil) en MGO (Marine Gas Oil), het tijdsbestek in het SECA-gebied tot 2020, de commerciële levensduur van een schip, de terugverdientijd van de investering en het brandstofverbruik.

Bekijk in dit filmpje hoe het in zijn werk gaat

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1