OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Algemene CO2 belasting voor bedrijven wordt realiteit!

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 04/01/13 kyoto-schouw

Alhoewel nog niet in Europa, wordt een harde CO2 belasting voor bedrijven realiteit in Australië. Is dit het begin van een wereldwijde introductie? Voorlopig worden daar echter alleen de grootste bedrijven gevisiteerd. Het begin is er; het einde nog niet in zicht maar wellicht zal dit initiatief leiden tot navolging in andere continenten.

Er bestaan wereldwijd voor bepaalde bedrijfstakken of transportmodi al CO2-heffingen of die worden ontwikkeld. We hoeven alleen maar te denken aan de Europese ‘Trading Schemes’ voor de luchtvaart. Dat sector gebonden heffingen op den duur aan uitbreiding onderhevig zullen zijn staat in de sterren geschreven, niet in het minst omdat, ondanks alle afspraken, de CO2-uitstoot niet drastisch vermindert. Op de laatste klimaatconferentie in Doha dit jaar is weer geen unanieme overeenkomst bereikt over sterkere vermindering en werd uit armoede dan maar besloten om de normen van het Kyotoprotocol uit 1997, als streven te bestendigen.

In Australië zullen alle bedrijven die meer dan 25.000 ton CO2 uitstoten vanaf 1 juli 2013 18 Euro per ton belasting moeten betalen. Zo’n 500 bedrijven zullen daardoor worden aangeslagen. Elk jaar zal de taks worden verhoogd met 2%, bovenop het inflatiepercentage. Het gaat er toe leiden dat ook de bedrijven die minder uitstoten, wakker zijn geworden en min of meer gedwongen ‘in the mood’ voor interne maatregelen geraken, want ook zij kunnen vroeger of later aan de beurt komen voor een CO2-heffing.

Toen OTM, alweer een paar jaar geleden, een seminar over duurzaamheid in Antwerpen organiseerde bleek dat de verladende wereld, de producenten dus, nog niet echt wakker lagen om maatregelen in hun processen te nemen om de CO2-uitstoot aan te pakken. In de huidige tijd waar nu ook de consumenten willen zien hoe ‘schoon’ hun producten worden vervaardigd en hen bereiken en daarnaast ook allerlei initiatieven op transportgebied worden genomen (EU White Book, Green Freight Europe) zullen verladers, wanneer relevant, zich moeten beraden over hun bijdrage aan de vermindering.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1