OTM Belgian Shippers' Council

beeld met logos Hackathon2 1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Haven

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Havenbedrijf Antwerpen stelt prioriteitenprogramma op

Bron: Petrochem.nl – 19/04/16logistieke tankopslag

Havenbedrijf Antwerpen ondervroeg veertig productie- en tankopslagbedrijven uit het Antwerpse olie- en chemiecluster om inzicht te krijgen in de sterke en minder sterke punten van het cluster. Als sterke punten noemen de bedrijven onder meer de locatie, het achterland en de beschikbaarheid van grondstoffen. Als voornaamste nadeel worden de hoge elektriciteitsprijzen genoemd. Naar aanleiding van de resultaten stelt het Havenbedrijf een prioriteitenprogramma op.
Recent investeerden heel wat productie- en tankopslagbedrijven in de Antwerpse haven, of kondigden aan dit te gaan doen. Het lijstje is indrukwekkend, met namen als Air Liquide, BASF, ExxonMobil, Nippon Shokubai, Total, ADPO, Vopak en Oiltanking Stolthaven.

Voordelen

Dat is niet voor niets, zo blijkt uit de gesprekken die het Havenbedrijf tussen september 2015 en januari 2016 voerde met de bedrijven. Die zien veel voordelen in de Antwerpse haven. Een daarvan is de aanwezigheid van het grootste en meest diverse maritieme geïntegreerde chemiecluster. Daarnaast wordt de strategische locatie in Europa genoemd, net als de beschikbaarheid van grondstoffen, een efficiënt logistiek platform, competitieve randvoorwaarden, hoge productiviteit, de meertaligheid van de Antwerpse werknemers en de trimodale ontsluiting met het achterland.

Kostennadeel

Maar er zijn ook zwakkere punten. Als nadeel worden de hoge elektriciteitsprijzen genoemd. Recent werden er wel concrete stappen gezet om dit kostennadeel te verbeteren, maar er blijft een kloof met de buurlanden. Ook het cluster zelf kan volgens de bedrijven nog verder worden versterkt. Dat zou kunnen door meer clusterintegratie en samenwerking tussen de bedrijven onderling. De bedrijven noemen het voorwaarden van reststromen en het opzetten van gemeenschappelijke shared services als aanbevelingspunten.

Prioriteitenprogramma

Op basis van de resultaten van de bevraging gaat het Havenbedrijf een prioriteitenprogramma opstellen. Dat moet leiden tot verbetering van de aandachtspunten en versterking van de concurrentiepositie van zowel de bedrijven als Antwerpen als investeringslocatie. Het Havenbedrijf stelt dit programma op in samenwerking met sectorfederatie Essenscia Vlaanderen en FIT, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogistics2019