OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Achterstallige betalingen nemen toe

Een kritische en alerte houding

Onze juridische collega's van EVO hebben in het licht van de huidige crisis een analyse gemaakt over de achterstanden van betalingen die meer en meer op de voorgrond. Aan hand van enkele tips kan misschien veel erger voorkomen worden. Wij vonden het opportuun enkele 'tips' ook voor onze lezers te publiceren.


Tip één: Maak gebruik van een eigendomsvoorbehoud in uw algemene voorwaarden.

Met zo een voorbehoud blijft u eigenaar van uw goederen totdat de koopprijs volledig is betaald. Bij niet-betaling of faillissement kunt u met een eigendomsvoorbehoud uw goederen terughalen. Wel belangrijk is dat u kunt bewijzen welke goederen van u zijn. Leg goed vast wanneer u welke goederen heeft geleverd en hoe u die kunt identificeren. Denk aan stickers met serienummers, fabricagenummers, speciaal genummerde verpakkingen, een chip met een uniek volgnummer, enz.

Tip twee: vraag handelsinformatie op.

Het loont de moeite om bij de Kamer van Koophandel handelsinformatie op te vragen tegen een minimale vergoeding. Dit geeft meer zekerheid over de financiële toestand van de firma.

Tip drie: Let op veranderd betaalgedrag.

Als betalingen van uw debiteur uitblijven, is dit vaak een teken dat er iets niet klopt. Neem in de algemene voorwaarden een duidelijke betalingstermijn op en vergeet niet een regeling in de algemene voorwaarden op te nemen voor de rente die moet worden betaald. Verder kunt u enkele dagen na het verstrijken van de termijn vriendelijk informeren of de rekening wel is aangekomen. Neem geen genoegen met een simpel 'ja' als antwoord. Vraag de persoon de factuur erbij te zoeken en het factuurnummer voor te lezen. Zo brengt u nog eens de rekening onder de aandacht.

(zie O.T.M. type transportcontract)

Tip vier: let op veranderd koopgedrag

Let op veranderd koopgedrag van klanten. Een toename van het aantal aankopen zonder directe betaling kan erop wijzen dat er iets mis is. De praktijk leert dat bedrijven die afstevenen op problemen of faillissement alvast een voorraad opbouwen.

Tip vijf: Vraag een bankgarantie

Als uw afnemer niet betaalt, kunt u eenvoudig met de verkregen bankgarantie aankloppen bij de bank. Vervolgens kunt u na het overleggen van de bankgarantie en de documenten uw geld krijgen. Een andere mogelijkheid is een 'letter of credit', met zo een document neemt de bank de betalingsverplichting onder strikte voorwaarden geheel van de koper over. In de praktijk wordt er overigens vaak niet uitbetaald door de bank, omdat de voorwaarden niet strikt worden nageleefd.

Tip zes: voer een kredietonderzoek uit.

Laat bij twijfel een kredietonderzoek uitvoeren. Een goed kredietinformatiebureau of incassobureau kan u hiermee van dienst zijn.

Tip zeven: voer een actief debiteurenbeheer.

Voer een actief debiteurenbeheer. Zo zorgt u ervoor dat uw geld op tijd binnen komt. Hanteer strikte betalingstermijnen en draag bij te late betalingen uw vordering direct over aan een incassobureau. U kunt hiervoor gebruik maken van de O.T.M. incassoservice.

Tip acht: Vraag om een betalingsregeling.

Vraag klanten die tijdelijk krap zitten, om een betalingsregeling. Vraag bij voorkeur om de termijnen automatisch te mogen incasseren. Hiermee krijgt u er meer grip op.

Tip negen: wees alert op geruchten.

 Dit kan uit de krant zijn of uit verhalen van branchegenoten. Ze zijn een extra aanleiding om maatregelen te nemen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1