OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Tien uitdagingen voor succesvolle multichannel-strategie

Bron: Blog logistiek.NL- Supply Chain – Lex Roubosschaakbord

Multichannel: elke retailorganisatie is er mee bezig. Een optimale verkoopstrategie is tegenwoordig niet langer ingericht per verkoopkanaal, maar op het koopgedrag van de consument. Retailorganisaties zoeken steeds meer synergie tussen de verschillende verkoopkanalen. Daar komen veel uitdagingen bij kijken, het lijkt wel een schaakbord, welke pion zet je waar op welk moment? In dit artikel worden de 10 uitdagingen voor een succesvolle multichannel strategie belicht door Lex Roubos.
In mijn ogen is multichannel ‘de strategie waarbij de meest optimale logistieke bron wordt ingezet om de klant te bedienen naar zijn of haar wensen.’ Ook is het mogelijk dat meerdere bronnen, zoals het magazijn én een winkel, worden ingezet om een order te vervullen d.m.v. deelleveringen. Dat wordt echter, om de complexiteit van deze blog te beperken, buiten beschouwing gelaten.
Waarom zien organisaties die een multichannel strategie toepassen een forse omzetstijging? Allereerst volgt een toelichting op wat nu precies de voordelen van een multichannel strategie zijn, per schakel van de organisatie.

De consument

Uiteindelijk draait het allemaal om de klant. Waarom zou een retailer online nee moeten verkopen wanneer het product in het magazijn van een webshop niet meer beschikbaar is, maar wel in één van de winkels? Zes op de tien klanten loopt weg bij nee-verkopen. Dankzij het opnemen van het assortiment uit de winkels, wordt de productbeschikbaarheid verhoogd. Hiermee heeft de klant een bredere keuze.

De winkel

Als een order wordt toegewezen aan een winkel, zorgt dit uiteraard voor extra omzet voor de desbetreffende winkel. Daarnaast, zal een winkel die te maken krijgt met overstock, eerder geneigd zijn tot het afprijzen van de overtollige voorraad. Met het integreren van een multichannel strategie, kan een winkel ook sneller door zijn voorraad heen. De winkels hebben de laatste jaren veel last gehad van kannibalisatie. Dat wil zeggen dat door de toename van de online verkopen van dezelfde organisatie, in de winkels minder wordt verkocht. Met het verwerken van weborders door de winkels, profiteren deze ook mee met het succes van de webshop. Ook door de voorraad die alleen nog in de winkels beschikbaar is op te nemen in de webshop, wordt de kans op een verkoop en daarmee de omzet van de winkels verhoogd.

De organisatie

De organisatie haalt het voordeel uit een combinatie van bovenstaande schakels. De klant blijft commited en de omzet blijft binnen de organisatie. De omzet van de verkoop van een door de winkel afgehandelde weborder, kan eventueel verdeeld worden tussen de organisatie en de (franchise) winkel. Een ander voordeel is dat door het aanbieden van ISPU (In Store Pick Up) binnen een multichannel strategie, eerst kan worden gekeken of het product in de winkel beschikbaar is waar de klant het wenst op te halen. Het order kan dan worden gereserveerd in de winkel en zo hoeft het DC het order niet aan te leveren. Hierdoor is er geen verzending en zijn er dus geen onnodige kosten. Bovendien valt de levertijd voor de consument weg. Zo kunnen we spreken van een ‘win-win-win-situatie’.

Tien uitdagingen:

  1.  Voorraden overal inzichtelijk maken
  2.  Koppeling winkelvoorraden
  3. Veiligheidsmarge
  4. Eenduidige artikelcodering
  5. Ondersteuning back office
  6. Opleiding winkelpersoneel
  7. Winkelinrichting
  8. Opschalen
  9. Internationaliseren
  10. Retouren opnemen

Voor meer info over deze uitdagingen bekijk de blog: http://www.logistiek.nl/supply-chain/blog/2015/9/tien-uitdagingen-voor-succesvolle-multichannel-strategie-101138948

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1