OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Webshops veranderen het magazijnwerk

Bron: EVO Logistiek – 2/10/15 – Ed Coenen vorkheftruck

‘Scala Logistica’, een grote demonstratie van werkende logistieke systemen met veel automatisering van productie tot en met expeditie, is al vanaf de eerste editie in de jaren 80 onderdeel van Logistica, de Nederlandse vakbeurs voor logistieke processen. Met de nieuwe editie van de beurs in het vooruitzicht een overzicht van de huidige stand van zaken van de automatisering in magazijnen.

Ondernemers en logistiek managers blijven belangstelling houden voor automatisering van magazijnprocessen en het sentiment onder leveranciers van magazijntechniek wijst erop dat het aantal bedrijven dat erin investeert, toeneemt. René de Koster, hoogleraar logistiek en operations management bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Stichting Logistica, heeft daar wel een verklaring voor. In aanloop naar de beurs Logistica merkt hij op dat de business cases in veel gevallen gewoon goed zijn, zeker voor de wat grotere webshops.

Pieken

Webshops hebben te maken met pieken in het aantal bezoekers. Veel consumenten bezoeken de shop in het weekend en dan is het op maandag alle hens aan dek om de orders te verzenden. Magazijnsystemen zouden dus op de maandagomzet moeten worden gebouwd. René Wolters, algemeen directeur van magazijninrichter Knapp Benelux, constateert echter dat dit in de praktijk wel meevalt. ‘Inderdaad plaatsen veel consumenten hun online orders in het weekend, maar bedrijven vangen dit steeds vaker op door bijvoorbeeld al op zondag te starten met orderpicken. En het klopt dat relatief veel orders ’s avonds na werktijd worden geplaatst, maar we zien dat er ook veel bestellingen worden gedaan in de lunchpauze of in de ochtend als de kinderen naar school zijn. De spreiding van orders over de dag zal verder doorzetten als webshops en pakketdiensten ‘same day delivery’ introduceren.’
De belangstelling voor automatisering in de e-commercesector is goed verklaarbaar, stelt Wolters. ‘E-commerce leidt in vergelijking tot winkeldistributie tot een verveelvoudiging van logistieke handelingen in distributiecentra en dat maakt automatisering eerder interessant. Het maakt nogal verschil of je een rolcontainer met twaalf paar schoenen naar een winkel verstuurt of dat je die twaalf paar allemaal apart verpakt naar verschillende consumenten moet verzenden.’

Meegroeien

Volgens Alarik Lens van Rijn, directeur van magazijninrichter Costo in Gorinchem, eisen de klanten flexibiliteit en schaalbaarheid. ‘Bedrijven die automatiseren, hebben de ambitie om snel te groeien, vooral in hun e-commerce. Het systeem moet kunnen meegroeien. Wat helpt, is dat dat de kosten van automatisering en mechanisering steeds lager worden, voornamelijk door de snelle ontwikkelingen in consumentenelektronica. Die ontwikkelingen sijpelen snel door in de industrie. Een wifi-module van een orderpickkar kost nog maar twintig procent van de prijs van vijf jaar geleden.’
Professor De Koster verwacht dat automatisering doorzet. ‘Automatische opslag- en orderverzamelsystemen kun je eenvoudig langer dan acht uur per dag productief benutten. Bovendien zijn veel moderne systemen flexibel, in elk geval als het om ordervolumes gaat. Denk aan de dynamische shuttlesystemen die steeds vaker in plaats van miniloadsystemen worden uitgekozen, of de autonomous vehicle-based storage and retrieval systems, zoals de concepten van AutoStore en Amazone waarbij een automatisch wagentje bakken naar de orderverzamelaars brengt. Vroeger kon je bij automatisering kiezen uit een magazijn met palletkranen of met miniloadkranen, waarvoor je vaak een nieuwe hal moest bouwen. Tegenwoordig bestaan er veel meer opties die het mogelijk maken om in bestaande panden klein te beginnen en eenvoudig op te schalen.’

Robots

In het verlengde van automatisering ligt robotisering van de laatste stap in het magazijnwerk: het pakken en inpakken van verzamelde artikelen. De eerste toepassingen zijn te zien in de farmaceutische industrie, bedrijven met een grote mate van standaardisering in afmetingen en gewichten van doosjes. De Koster: ‘In de meeste magazijnen is de verscheidenheid aan artikelen te groot. Als robots al die producten moeten kunnen herkennen en oppakken, worden ze traag en duur. Het zal nog wel vijf tot tien jaar duren voordat we hiervoor robots kunnen inzetten. Mensen blijven voorlopig sneller, flexibeler en goedkoper.’
Het onderzoek naar robotisering van orderpicken - en aan het begin daarvan het vullen van bakken - is wel gaande. Ondernemingen zoals Knapp Viastore en Kuka-Swisslog hebben voor hun onderzoeksteams al een paar jaar testopstellingen staan in eigen huis.
Magazijninrichters en technische universiteiten richten hun onderzoek op twee technologieën die in de logistiek een grote rol kunnen gaan spelen: vision en swarm. Vision-technologie moet robots in staat stellen verschillende artikelen in hoog tempo te herkennen en op te pakken. Swarm-technologie, populair uitgelegd een techniek om de bewegingen van een school vissen of zwerm vogels na te bootsen, kan robots autonoom en in onderlinge interactie laten rijden. Magazijntechniek lift met deze technologieën mee op onderzoek voor defensiedoeleinden en voor mobiliteit. Een zwerm drones kan in militaire operaties worden gebruikt en ook voor autonoom rijdende auto’s is swarm-technologie de crux.

Scala

Automatisering is het hoofdonderwerp van het ‘Scala Logistica Casepicking’ op de beurs in Utrecht. Dat begint met de inslag van goederen. Een AGV pakt pallets volledig automatisch op van een door zwaartekracht aangedreven rollenbaan en plaatst ze op de kopse kant van de stellingen waarin ze moeten worden opgeslagen. Daar pakken andere magazijntrucks de pallets op en zetten ze op de juiste locatie. In het eerste geval is dat een man-up-truck die de pallets op hoogte wegzet. In het tweede geval gaat het om een onbemande reachtruck die de aanvulling van de picklocaties in een conventionele palletstelling en een palletdoorrolstelling verzorgt. Na het inslagproces volgt het orderpickproces. De man-up-truck die eerst de inslag van pallets uitvoerde, wordt nu ingezet voor het picken van dozen vanaf diezelfde pallets. Het voorgeprogrammeerde voertuig zoekt zelf de juiste picklocatie op en rekent uit wat de ideale rij- en hefsnelheid is om daar te komen.
In de tweede gang wordt een orderpicktruck van het merk Crown met ruimte voor drie rolcontainers ingezet voor semi-automatisch orderpicken. Deze truck wordt in de orderverzamelgang op afstand bestuurd met behulp van een handschoen. De orderpicker rijdt het voertuig naar de gang, stapt daar af en belaadt de rolcontainers. Hij stuurt het voertuig tijdens zijn werk zonder verder op- en af te stappen.

Wegende vork

In deze grote demonstratieopstelling zal ook de wegende vork, ontwikkeld door Ravas uit Zaltbommel, een rol spelen. Eerder ontwikkelde dit bedrijf een heftruckvorm voor het wegen van pallets met lading, nu is het een stap verder met de ontwikkeling van een lange vork voor laagheffende orderverzameltrucks. Deze vork kan de belading van drie pallets op de vork onafhankelijk van elkaar berekenen. Volgens Rob de Ridder van Ravas kan de vork na elke pick vaststellen of het gemeten toegevoegde gewicht overeenkomt met het theoretische gewicht dat is berekend op basis van het aantal dozen of zakken dat op de ladingdragers zou moet liggen. Pas als het gewicht klopt en de orderpicker dus het juiste aantal dozen of zakken heeft verzameld, mag hij door naar de volgende picklocatie.

‘We zien ook dat er veel bestellingen worden gedaan in de lunchpauze’.

Onze Belgische webshops zitten ook in de lift een reden te meer voor deze bedrijven om al deze evoluties van kortbij op te volgen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1