OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Blijft België een aantrekkelijke bruid voor 'Europese' distributiecentra?

Bron: OTM – 04/11/16 /Raymond De Ruytterlogistiekeblauwebanaan

BITO/IBOT (Belgisch Instituut der Transport Organisatoren) belegde recentelijk een studienamiddag rond de activiteiten van ons land als logistiek platform, de vestigingsfactoren, troeven en uitdagingen voor de nabije toekomst.

De sprekers: Jean-Marie Becker (gedelegeerd bestuurder van Logistics in Wallonia), Marc Van Gastel (Afdelingshoofd “Investeringen” bij Flanders Investment and Trade), Bart De Smet (Consultingbedrijf Quares) en Pieter Staelens (adviseur bij Rebelgroep) stellen unaniem dat België nog steeds belangrijke troeven en terreinen heeft om logistieke investeringen aan te trekken. Toch moet men vaststellen dat er de laatste tijd amper nieuwe investeringen worden binnengehaald. De groei komt hoofdzakelijk door de uitbreiding van reeds bestaande distributiecentra (bv. Nike in Vlaanderen, Skechers in Wallonië).

Uiteraard is er onze geografische positie in de “blauwe banaan”, waar 60% van de koopkracht in Europa zich in een straal van 500 km rond ons land bevindt. We beschikken over moderne transportinfrastructuren, goed geschoold en meertalig personeel. In vergelijking met onze buurlanden bieden we competitieve huurprijzen. Minpuntjes zijn de congestie op onze wegen, de loonkost en de verschuiving van productie in oostelijke richting.

Buitenlandse bedrijven die strategische investeringen plannen maken gebruik van “shortlists”. Meestal staan wij er niet bij. We hebben de perceptie tegen met een ongunstig sociaal klimaat, politieke instabiliteit, hogere loonkosten, zware belastingdruk, eerder complexe beslissingmecanismen door de verschillende en erg versprokkelde bevoegheden.

Daarop volgt het debat met in het panel: Alain De Heldt, voorzitter BAFI (Belgian Airfreight Institute) en vice-voorzitter CEB (Belgian Freight Forwarding Association), Liesbeth Geysels, managing director van VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek) en Bernard Piette, general manager van Logistics in Wallonia. Ze zijn het erover eens dat we niet goed bezig zijn: we “verkopen” ons slecht! In de buitenlandse missies brengt elke regio, elke zeehaven, elke luchthaven hetzelfde verhaal met dezelfde argumenten (en die trouwens ook dezelfde zijn voor onze concurrenten in Zuid-Nederland, Noordrijn-Westfalen en Noord-Frankrijk) zonder veel aandacht voor de meerwaarde die we kunnen bieden.

Hoe willen we dat met deze “versnipperde benadering” een potentieel geïnteresserde partij er nog kan uit wijs geraken? Wat we nodig hebben is één politieke visie rond de promotie van België als logistieke hotspot. Vooral Vlaanderen wordt met de vinger gewezen: versnippering van de inspanningen zoals de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent alsook regio Limburg. Om vooruit te komen moeten we samen werken en ons als één België profileren! Als illustratie haalt Liesbeth Geysels aan dat het FIT een nieuwe brochure heeft ontwikkeld, zonder medeweten, laat staan medewerking van het VIL! Conclusie: als we zo verder blijven doen, zal België nog verder terrein verliezen als logistieke (top)locatie. Een conclusie waar OTM ook reeds meermaals op gewezen heeft. In 2014 stonden we op de derde plaats op de Logistics Performance Index van de Wereldbank. Vandaag zijn we nog zesde! Hoog tijd dus voor actie!

Ook evolueert onze douane veel te traag ten opzichte van de huidige realiteit alhoewel er de jongste tijd toch een eerder trage vooruitgang te bemerken valt. Er wordt nog steeds gewacht op de invulling van de nieuwe organisatiestructuur.

Op de komende verwachte explosieve groei van de crossborder E-commerce zijn ze helemaal niet voorbereid!

Als OTM kunnen we helpen dit bij de bevoegde instanties aan te kaarten om in de toekomst onze inspanningen te bundelen in één gemeenschappelijke Belgische strategie.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1