OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Logistiek werkveld

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

De invloed van deeleconomieën op de toekomst van de logistiek

Bron: OTM – Jasper Geerts – 05/05/17deeleconomie

Deeleconomieën, we kennen ze allemaal: Uber, Airbnb en TaskRabbit. Één van de voorgaande namen – die ondertussen uitgroeiden tot volwaardige bedrijven – klinkt u vast en zeker bekend in de oren. Maar ook in België zijn deze deeleconomieën aan hun opmars bezig. Denk maar aan Cambio, Flavr en Deliveroo.

Alhoewel het aantal definities voor het begrip ‘deeleconomie’ nog elke dag toeneemt, delen deze omschrijvingen één kerngedachte, namelijk “het delen en collectief consumeren/produceren van goederen en diensten”. Informatietechnologie doet hier vaak dienst als katalysator om de overcapaciteit aan de aanbodzijde in contact te brengen met de vraagzijde. Dit laat toe om op een efficiënte, vraaggestuurde manier de beschikbare middelen te benutten. Op deze manier komen nieuwe ecosystemen tot stand die getypeerd worden door eigen gebruikers die binnen een geheel van regels, bijdragen aan een nieuwe (deel)economie.

PwC (PricewaterhouseCoopers) beraamt dat deze deeleconomieën tegen 2025 een omzet zullen genereren van meer dan 300 miljard euro. De populariteit van dit concept neemt nog elke dag toe, gevoed door de achterliggende gedachte dat nieuwe samenwerkingsverbanden bijdragen aan de economie.

Het voornaamste voordeel van een deeleconomie is dat van flexibiliteit. In deze (vaak digitale) markten valt op dat de overcapaciteit aan de aanbodzijde zelfsturend is maar vooral ook flexibel wat betreft tijd en volume. Ook de transactiekosten liggen beduidend lager dan bij conventionele economische transacties met gevestigde (financiële) instellingen. Het zijn deze twee voordelen die het verschil zouden kunnen maken wanneer ze geïntegreerd worden binnen de professionele logistieke keten.

Logistieke opschudding

Deeleconomieën kunnen – in een sector waar efficiëntie de sleutel tot succes is – een grote verandering teweegbrengen. De mogelijkheid om rollend materieel te delen op bepaalde handelsroutes laat een grotere flexibiliteit toe. Daarbovenop kan het bundelen van goederenstromen de vrachtprijs naar beneden halen. Een rittendeelsysteem zoals Uber zou toelaten om onderbenutte middelen af te stemmen op de grote vraag naar laadcapaciteit.

Eén vrachtwagen op drie rijdt vandaag de dag leeg. Recentelijk kwam het pilootproject van NexTrust in de media. In dit voorbeeld werd het samenwerkingsverband tussen Colruyt en Delhaize – waarbij zij voor het transport van bepaalde goederen, palletten laden op eenzelfde vrachtwagen – uit de doeken gedaan. Het resultaat mag er zijn: 20% minder ritten en 50% minder uitstoot van broeikasgassen.

Tot de voordelen van deeleconomieën behoort ook de mogelijkheid om laadcapaciteit te delen in tijd met verschillende logistieke spelers. Als de verladende industrie op grote schaal laadcapaciteit kan inkopen zijn de toepassingen alvast veelbelovend. Uiteraard dient de win-win voor alle betrokken partijen van in het begin duidelijk te zijn om de kans op slagen te verhogen.

Uitdagingen en opportuniteiten

Transparantie is een vereiste opdat het systeem achter een deeleconomie kans maakt op succes. Net zoals bij de huidige deeleconomieën zou men kunnen werken met een recensiesysteem waarbij gebruikers elkaar een beoordeling geven zodat toekomstige gebruikers zich een beeld kunnen vormen van de te verwachten service en kwaliteit.

Transacties zouden plaatsvinden aan een ongeziene snelheid en flexibiliteit, iets wat nu niet altijd het geval is. Momenteel bevindt de logistieke sector zich in een Catch-22: beleidsmakers willen het concept in actie zien en de achterliggende gebruikspatronen bestuderen maar dan dient iemand het initiatief te nemen. Hoogstwaarschijnlijk zullen externe partijen de leiding moeten nemen in de ontwikkeling van een logistieke deeleconomie net zoals bij het opzetten van de nodige voorzieningen op technologisch vlak.

Een belangrijke kanttekening bij het idee achter een deeleconomie is dat deze niet zozeer gedragen dient te worden door particuliere spelers. Wanneer we kijken naar de professionele logistieke keten merken we al snel dat in verschillende processen een bepaald gehalte aan kennis wordt verwacht. Wanneer deeleconomieën doorbreken in deze keten, zal men van de verschillende partners een bepaald niveau van service verwachten. Dit is iets dat voorlopig alleen de professionele spelers kunnen garanderen. Het zal dus nog even duren vooraleer we particulieren (met eigen vervoersmiddel) zien rijden om bijvoorbeeld pakketjes te leveren bij de eindklanten.

Bron: InboundLogistics

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1