OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Niets is zo verraderlijk als snelle groei - succes als bedreiging

gaapBron: DPA – Marvin van der Horst - 30/05/17

Groei is als een alcoholisch drankje. Hou je de consumptie onder controle, dan heb je een gezellige avond en een frisse ochtend. Drink je te snel en te veel, dan vergeet je de avond snel door een gigantische kater en vage herinneringen van foute keuzes. Gecontroleerd groeien is bijzonder lastig. De verleiding vanuit commercieel oogpunt is groot, ook al zijn bottlenecks binnen de keten zichtbaar. Succes is opeens de grootste bedreiging.
Onze economie staat al een tijd onder druk. In een enkele sector durft men inmiddels voorzichtig van herstel te spreken. Overtuigend is het echter nog niet. Toch zijn er bedrijven waar het heel goed gaat, te goed zelfs. Dat woordje ‘te’ voorspelt echter niet veel goeds. Waar het ene bedrijf moet snijden vanwege teruglopende verkopen, kan het andere bedrijf de stijgende sales niet bijbenen. Hoe groei grotere uitdagingen creëert dan krimp.

Sky niet altijd limit

De afdeling Sales ziet zijn toekomstige commissies rechtevenredig groeien met hogere verkopen en geeft nog eens extra gas. Daarbij heerst er nog altijd een soort taboe op ‘nee’ verkopen aan de klant. De Supply Chain moet zich vervolgens conformeren aan de commercie en loopt zich het vuur uit de sloffen om de hete adem in de nek te temperen. Helaas is de sky niet altijd de limit. Binnen Supply Chain zijn toch vooral productiecapaciteit, bedrijfsprocessen en mankracht de limit.

“Grote capaciteitsproblemen los je niet binnen een week op. Wees altijd voorbereid en blijf wakker!”

Wet van Murphy

Op het moment dat de sales onverwacht uitstijgen boven de productiecapaciteit, safety stocks als sneeuw voor de zon verdwijnen, voorraden niet realtime worden bijgehouden en daardoor incorrect zijn, producten out of stock gaan, klanten niet nauwkeurig geïnformeerd kunnen worden over nieuwe leveringen, vrachtwagens ‘spontaan’ te laat arriveren, containers niet exact traceerbaar zijn en de fabriek afwijkt van de geplande productie… En ik heb het van dichtbij zien gebeuren… Op dat moment krijgt Edward A. Murphy gelijk.


Issues voorkomen

Stuk voor stuk issues die je kunt voorkomen. Hoe? Door processen in te richten, te optimaliseren en te handhaven. Gebeurt dit niet, dan ontstaat er ruimte voor issues. Vervolgens voltrekt zich de Wet van Murphy vroeg of laat. Als iets mis kan gaan, dan gaat het ook een keer mis. Minimaliseer daarom de ruimte voor issues. Het lijkt een vanzelfsprekendheid. Dat is het ook. Daarentegen wel makkelijker gezegd dan gedaan.

GAAP-luiheid

Er schuilt een verborgen gevaar in de goede tijden: GAAP-luiheid. Bij GAAP-luiheid ebt de kritische kijk op processen en de behoefte aan continous improvement langzaam weg door de afwezigheid van problemen. Of anders gezegd: het Gebrek Aan Aanwezige Problemen, GAAP. Het is deels ook wel te begrijpen. De veiligheidsvoorraden zijn comfortabel, er doen zich praktisch nooit leveringsproblemen voor en er is sprake van een stabiele groei. De supply chain draait praktisch op rolletjes. Dat de voorraad slechts één keer per maand gecontroleerd en gecorrigeerd wordt, lijkt dan geen issue. Dat er regelmatig ongecommuniceerde productiewijzigingen zijn, lijkt dan geen issue. Dat containers dan regelmatig een week vertraagd zijn, lijkt dan geen issue. Het is immers toch altijd goed gegaan?

Slechte tijden

De tekortkomingen van een organisatie worden juist zichtbaar wanneer processen onder druk komen te staan. De ellende hiervan is dat serieuze problemen vaak een kettingreactie tot gevolg hebben. Het is goed om stil te staan bij de gevolgen van de ontstane situatie. De Sales afdeling zit met de handen in het haar. Zij hebben na de zoveelste misser geen verhaal meer richting de klant. De Supply afdeling ziet het reeds voorspelde probleemscenario werkelijkheid worden. De afdelingen Productie en Transport worden zwaar onder druk gezet om aan de te hoge vraag te voldoen. Er ontstaat frictie tussen de afdelingen. De groepsdynamiek binnen bedrijf komt onder druk te staan. Mensen raken gespannen en geïrriteerd. Het vinden van oplossingen hiervoor kost bakken met tijd. Het vreet manuren. Daardoor komt ook de rest van het werk in het gedrang. KPIs kletteren naar beneden en het hoger management snapt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Samengevat: de gehele keten wordt over de flos gejaagd.

Blijf wakker

Grote capaciteitsproblemen los je niet binnen een week op. Langdurig in de eerder geschetste situatie zitten, doet het bedrijf uiteraard geen goed. Wees daarom voorbereid en blijf wakker! Het klinkt als een cliché, maar we vervallen makkelijk in een GAAP-luiheid in de goede tijden. Soms lijkt het overbodig om altijd maar kritisch te blijven over processen die ‘in principe’ werken. Het is echter zeker geen overbodige luxe. Bij gestroomlijnde processen is iedereen gebaat. Niet alleen is de organisatie voorbereid op het ongeplande, maar efficiënt werken zorgt in alle situaties voor rust en overzicht. Blijf alert. Blijf kritisch op de processen. Blijf kritisch op jezelf.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1