OTM Belgian Shippers' Council

beeld met logos Hackathon2 1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Digitalisering van de transportdocumenten

Bron: OTM - Roger Van den Bossche - 05/01/18digitaal

Er is een tijdperk aangebroken waarbij iedereen tracht zijn handelsdocumenten te digitaliseren. Zoals u weet is OTM een groot voorstander van deze vooruitgang en hebben wij dit reeds in diverse seminaries aangehaald. Een van de eerste documenten die in aanmerking kunnen komen voor digitalisering zijn de vrachtbrieven waaronder de e-CMR.

Met een KB in 2016 en nu onlangs met een Benelux proefproject worden de bedrijven aangemoedigd om de klassieke CMR om te stellen naar de e-CMR, wat toch een aanzienlijke besparing zou betekenen.

Het aanmaken, invullen, wijzigen, voorbehoud maken, ondertekenen, archiveren en raadplegen van de e-CMR is samengevat in één transactie. Ook foto’s (vb. van schade) en bijlages (vb. laadlijst) toevoegen aan de e-CMR kan steeds gebeuren binnen diezelfde transactie.

Omschakelen van papier naar elektronisch is ongetwijfeld een meerwaarde. Berekeningen en businesscases hebben uitgewezen dat men op die manier tot 75% administratie kan besparen. Als je daarbij nu ook de Vlaamse subsidies die beschikbaar zijn meetelt, dan geeft dit alleen maar voordelen!

Slechts 80.000 digitale CMR's

Wanneer we echter de realiteit bekijken en rekening houdende dat er in België ca. 32’mio transporten per jaar zijn en we daarvoor tussen de 15 en 20’mio CMR’s gebruiken (niet alle transporten gebruiken een CMR) zien we dat tot op heden ongeveer 80.000 CMR’s omgesteld zijn naar de e-CMR! Een totaal dat eigenlijk ontgoochelend is ten opzichte van de reeds gedane inspanningen en promoties.

OTM wil nu een actie ondernemen om de e-CMR een nieuwe stimulans te geven. Bij deze zouden wij graag een antwoord of opmerkingen willen bekomen op de cruciale vraag: “Wat is in jullie bedrijf het obstakel om over te schakelen naar de e-CMR?”

Jullie antwoorden moeten ons toelaten om dit thema verder te verwerken en eventueel met de providers/overheden in contact te komen teneinde het digitaliseren van transportdocumenten te bevorderen.

Wij willen eerst langs deze weg een antwoord trachten te bekomen, maar gelijktijdig gaan we in onze volgende krant een interview plannen met enkele verladers om ook een antwoord te bekomen op onze gestelde vraag. In het kader van onze opleidingen wordt binnenkort een aparte infosessie georganiseerd over de e-CMR waar ook nog eens de voordelen aangehaald worden en de obstakels ter discussie zullen gesteld worden.

We hopen massaal antwoord te bekomen op onze vraag. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking. Antwoorden sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogistics2019