Bron: OTM – Chantal Smet – 04/12/20
Voor het vervoeren van de coronavirusvaccins zijn ultra-vriestemperaturen vereist. Zal het vrachtvervoer hiervoor kunnen putten uit zijn jarenlange ervaring in logistiek? De koudste reefers kunnen tot ongeveer nul graden Fahrenheit afkoelen, wat ideaal is voor jouw potje ijs en spinazieverpakking maar dat is niet voldoende voor deze lading.
Dus staan we voor een zware taak om deze temperatuurgevoelige coronavirusvaccins van Pfizer en BioNTech te transporteren. Deze vereist een opslagtemperatuur van -70 graden Celsius onder nul. De realiteit is dat geen enkele reefer op de markt het vaccin zo koud kan houden. Vervoerders zullen speciale containers en gespecialiseerd transport moeten gebruiken. De pakketten zullen droogijs moeten gebruiken om het vaccin ultrakoud te houden. Uiteraard is men volop aan het werken aan dit proces, een echte logistieke uitdaging.
Ijsfabriek
Een van de producenten van droogijs of koolzuursneeuw is de Ijsfabriek Strombeek in Meise. Daar zijn ze klaar om de productie fors op te voeren.
De Ijsfabriek Strombeek in Meise levert al jarenlang droogijs of CO2 in vaste vorm aan de farmaceutische sector. “Door de gezondheidscrisis waar we sinds begin dit jaar doorgaan, produceren we nu al een hele tijd anderhalf keer meer droogijs dan normaal”, zegt technisch directeur van de Ijsfabriek Strombeek Maarten Schuermans. “Die verhoging kunnen we makkelijk aan, omdat we de CO2-productie in eigen beheer doen. Grondstoffen hebben we dus genoeg.” Ook als de bewaring en het transport van coronavaccins binnenkort om grote hoeveelheden droogijs vragen, is het bedrijf uit Meise klaar om de productie nog verder op te drijven.
Best in één grote ruimte opslaan
De grote uitdaging zal vooral liggen in het feit dat de vaccins tot bij de burgers moeten geraken in optimale omstandigheden, daar is de regering zich nu over aan het buigen.
Als we al die vaccins in kleinere hoeveelheden tot bij de huisdokters moeten getransporteerd krijgen, dan wordt dat logistiek enorm moeilijk. Het is dus beter om op een bepaald moment de testcentra die er nu zijn, om te vormen tot vaccinatiecentra, waar je grote hoeveelheden vaccins in één ruimte opslaat. Dat zal een stuk efficiënter zijn.