OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Cross-Border forum Antwerpen op 9 november

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 14/11/12

In samenwerking met de EU werd door het Havenbedrijf Antwerpen een forum georganiseerd met als onderwerp: het Trans Europese Netwerk Transport en het daaraan gekoppelde financieringsvehikel CEF. De inleiding was door Herald Ruijters, hoofd European Transport Networks bij de EU en het panel bestond uit voornamelijk Vlaamse Europarlementsleden. De zaal werd in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen naar aanleiding van de inleiding en de daarop volgende reacties van de MEP’s.

Wat was er van belang voor de verladers?

  1. In 2030 moet het kerntransportnetwerk, bestaande uit 10 corridors waarvan 3 via Antwerpen lopen, klaar zijn. Eén en ander wordt vastgelegd in een verordening die de lidstaten verplicht in wet moeten omzetten.
  2. In 2050 zal het uitgebreide netwerk klaar moeten zijn.
  3. De totstandkoming van een volledige ring rond Antwerpen staat in de 2030 plannen.
  4. De IJzeren Rijn is door de EU als een te realiseren transportas voor de periode tussen 2030 en 2050 gepland. Dit vanwege voldoende capaciteit tot dan op het Belgische Montzen-traject en de Nederlandse Betuwelijn, beide richting Duitsland. De 2e studiesubsidie over de IJzeren Rijn is overigens door de drie betrokken landen aan de EU teruggegeven omdat ze, aldus Herald Ruijters, toevoeging aan het kernnetwerk (nog) niet zagen zitten. Pikant detail: Een Spaanse Europarlementariër heeft een amendement op de TEN-T plannen ingediend om de IJzeren Rijn toch aan het kernnetwerk toe te voegen!
  5. Overigens zijn er door de Europarlementariërs 1000 amendementen op de TEN-T plannen ingediend. De EU Commissie kan de borst natmaken.
  6. Tot 2020 stelt de EU, aldus de plannen, voor het kernnetwerk in totaal 100 miljard Euro beschikbaar terwijl er 250 miljard benodigd is. De rest moet van de lidstaten en private sector komen.
  7. Het budget van CEF (Connecting Europe Facility) staat enorm onder druk en de verwachting is dat de transportministerraad, eind deze maand, zal gaan snijden in de Commissievoorstellen. Daarmee zouden, naar onze mening, delen van het kernnetwerk op de helling kunnen komen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1