OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Zeer informatieve Netwerksessie Binnenvaart


Bron : OTM - Nik Delmeire - 30/11/12 binnenvaart_netwerksessie

Op 22 november organiseerde OTM een netwerksessie over de binnenvaart onder de titel: ‘Binnenvaart, iets voor mijn bedrijf?’ Ons OTM-lid Sibelco, die zelf volop aan binnenvaart doet, was onze gastheer in hun conferentiecentrum De Kristallijn in Mol.

Het was een avond uit het boekje! Gedreven sprekers die ieder vanuit hun eigen standpunt de binnenvaart benaderden en -zoals het in "supply chain" hoort- sloten de presentaties netjes bij elkaar aan. We waren te gast bij een schitterend bedrijf; doe maar eens de moeite om hun website te bezoeken http://www.sibelco.be/ en een publiek dat vlot het debat aanging met de sprekers.


Ir. Chris Danckaerts, algemeen directeur van NV De Scheepvaart gaf een helder overzicht van wat de Vlaamse overheid deed en nog doet om binnenvaart letterlijk en figuurlijk beter bereikbaar te maken. En met succes, want de vervoerde volumes stijgen gestaag , maar men is nog niet tevreden. De overheid zal de eerste jaren nog verder investeren in infrastructuur, d.w.z. niet alleen waterwegen maar ook bruggen; echter ook in IT-technologie welke een vlottere uitwisseling van info tussen alle betrokken partijen mogelijk maakt. Enkele jaren geleden nam de overheid ook het initiatief om transportdeskundigen aan te stellen; hun taak is om samen met zowel verladers als logistieke dienstverleners onder meer naar binnenvaartopportuniteiten te zoeken.

Transportdeskundige Filip Verbeke van de Scheepvaart/VOKA, vervult die rol prachtig; zo bleek uit zijn presentatie. Hij schetste de praktische voor- en nadelen van binnenvaart t.o.v. de andere modi en verschafte ook inzicht in prijsverschillen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden maakte Filip duidelijk dat binnenvaart meer toepassingen heeft dan wordt gedacht. Vooral de voorbeelden m.b.t. palletvervoer toonden aan dat -mits wat creativiteit en investering- heel wat mogelijk is. En wat belangrijk is: deze investeringen worden vlot terugverdiend!
binnenvaart_netwerkessie1

Tot slot kwam de "expediteur/binnenvaarder" aan het woord; nl. Rudy Paulussen, manager bevrachting van de firma "De Grave-Antverpia ". Met circa 50 werknemers beheren ze een stroom van circa 12 miljoen ton per jaar. Een stroom die voor 80 % tussen België en Nederland vaart en die onder andere bestaat uit ijzer, staal, ertsen, meststoffen en chemische producten. Met een kort overzicht van de geschiedenis van de binnenvaart sloot Rudy zijn presentatie.

Tijdens het daaropvolgende panelgesprek werd uitgebreid aandacht besteed aan de problemen die de binnenvaart heeft. Hieruit leerden we bijvoorbeeld dat een aantal van de problemen ontstaan door het feit dat de totale binnenvaartvloot gevormd wordt door (te) oude schepen en (te) grote schepen en een veroudering van de schippersbevolking. De geanimeerde discussie bracht nog andere, interessante binnenvaartonderwerpen aan de orde en zij die geïnteresseerd zijn in de presentaties, kunnen zich met ons secretariaat in verbinding stellen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1