OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Known Consignor, evaluatie 1 maand na datum

Bron: OTM - Roger Vandenbossche - 24/05/13vliegtuigcargo

Het is ongetwijfeld niemand ontgaan dat op 29 april 2013 het officiële einde ingeluid werd van de overgangsperiode waarin verladers de tijd hadden om zich als Known Consignor (KC) te laten certifiëren.

Het is geen geheim dat deze evolutie de laatste maanden door alle actoren in de logistieke keten van dichtbij gevolgd werd, en dat iedereen bezorgd was over het kleine aantal verladers die het statuut tijdig ontvingen.

Nu, een kleine maand later is het tijd voor de analyse.

De belangrijkste conclusies zijn dat er in België geen vertragingen zijn opgetreden in de luchtvracht-keten. Eerder rapporteerden we al over Brussel, nu is er ook bevestiging hiervan uit Luik en uit Oostende en nogmaals een evaluatie van Brussel.

Er werd in Luik een lichte stijging in de screeningsvolumes waargenomen, deels komende van de Belgische markt maar in meerdere mate komende van de Duitse markt, alwaar ook het aantal KC’s nog steeds eerder beperkt is.

Toegenomen screeningscapaciteit in combinatie met het behoud van de Account Consignor status bij enkele Full-Cargo operatoren zorgen ervoor dat de impact van de nieuwe wetgeving beperkt is.

Desalniettemin hadden alle afhandelingsbedrijven op Liège Airport zich de afgelopen maanden voorbereid om voldoende middelen ter beschikking te hebben om mogelijke pieken in te beveiligen vracht op te vangen.

Aviapartner , LACHS, Swissport en TNT hebben samen meer dan 10 grote X-ray screening machines ter beschikking en samen met beveiligingsfirma’s Securitas en G4S is een 24/7 dienst verzekerd van gecertifieerde screeningshonden, het zogenaamde EDD, Explosive Dedection Dogs. Voor bepaalde goederen wordt ook het ETD-systeem gebruikt (Explosive Trace Detection).

Om de dienstverlening steeds naar een hoger niveau te tillen en doorlooptijden blijvend naar omlaag te brengen is inmiddels ook gestart met de bouw van een hondenkennel op Liège Airport zelf.

Hier zullen de honden worden getraind, verzorgd en gehuisvest om een zo efficiënt en kostenbewuste oplossingen aan te bieden aan alle gebruikers op Liège Airport.

Ook Brussels Airport besprak gisteren nogmaals de status van de security screening met alle BRUcargo partners tijdens de 100’-vergadering.

Conclusie: doordat de freight forwarders en handling agents antipeerden op de verhoogde screeningvraag is er voldoende capaciteit beschikbaar. Alle screening operaties lopen vlot en alle vracht met een ‘onbekende oorsprong’ kan tijdig de veiligheidscontroles ondergaan. Er werden de afgelopen weken geen incidenten gemeld. De beschikbare screening methodes worden zo optimaal mogelijk ingezet door de verschillende spelers op BRUcargo.

En last but not least hadden we ook contact met de luchthaven van Oostende. Bij navraag aldaar – Aviapartner - zijn er ook geen noemenswaardige problemen opgedoken bij het invoeren van het statuut KC op 29/4. Er is ook genoeg screening capaciteit voorhanden.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1