OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verduidelijking definities i.v.m. EU 185/2010

Bron: OTM - Roger van den Bossche - 23/05/12

Verschil tussen een ‘Vaste Afzender' en een ‘Bekende Afzender' in de vrachtvluchten?

Het belangrijkste verschil tussen een ‘vaste afzender' (AC) en een ‘bekende afzender' (KC) is dat een ‘vaste afzender' (AC) zijn ‘erkend agent’ een verbintenisverklaring toestuurt, de ‘vaste afzender’ (AC) blijft echter verantwoordelijk voor de veiligheidsnormen van de goederen.

Belangrijk: Wanneer men verschillende ‘erkende agenten’ (RA) gebruikt, moet elke ‘erkende agent’ in het bezit zijn van een verbintenisverklaring.

De goederen worden principieel verzonden op een vracht/post vliegtuigen en dienen niet aan een beveiligingsonderzoek onderworpen te worden. Dit is wel het geval indien een deze goederen aan boord worden gebracht van een passagiersvliegtuig. Bijkomende kosten zullen hiervoor aangerekend worden.

Terwijl de ‘bekende afzender' (KC) algemeen geregistreerd en erkend is en hierdoor onder haar eigen verantwoording zendingen gereed maakt en verstuurt.

Terminologie:

erkent agent": (Regulated Agent –RA) zijnde een luchtvaartmaatschappij, agent, expediteur of andere entiteit die zorg draagt voor de beveiligingscontroles met betrekking tot vracht of post. (zie ook 185/2010 –art.6.3)

bekende afzender"(Know Consigner –KC) een afzender die voor eigen rekening vracht of post voor vervoer aanbiedt en waarvan de procedures in voldoende mate aan de gemeenschappelijke beveiligingsregels en -normen beantwoorden om deze vracht of post met om het even welk luchtvaartuig (vracht of passagiers) te vervoeren. (zie 185/2010 - art.6.4)

‘KC’ worden geregistreerd op een EU databank

De vracht moet afkomstig zijn van een te inspecteren vestiging van de kandidaat.

vaste afzender": (Account Consigner –AC) een afzender die voor eigen rekening vracht of post voor vervoer aanbiedt en waarvan de procedures in voldoende mate aan de gemeenschappelijke beveiligingsregels en -normen beantwoorden om deze vracht met om het even welk vrachtvliegtuig of post met om het even welk postvliegtuig te vervoeren. (zie 185/2010 – art.6.5)

Een Vaste Afzender (AC) is dus een verzender van wie zendingen met zekerheid kunnen worden aangemerkt voor vervoer uitsluitend via vracht/post vliegtuigen, indien het vervoer echter gebeurt met passagierstoestellen worden screening kosten aangerekend.

De Vaste Afzenders (AC) duidt zijn ‘erkend agent' (RA) aan door het onderschrijven van een verbintenisverklaring in overeenstemming met de EU verordening 300/2008, deze verklaring blijft in het bezit van de erkende afzender (RA)

Indien de verzender echter beschikt over het AEO statuut moet er geen verbintenisverklaring ondertekend en ingediend worden bij de RA.

De RA moet onmiddellijk op de hoogte gehouden worden wanneer uw bedrijf niet langer houder is van het AEO certificaat.


O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1