OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verslag, infosessie over 'Air Cargo Security'

Bron: OTM - Roger Van den Bossche - 20/09/12

Op 17 en 18 september hadden op initiatief van DGLV / OTM / BAFI-CTC / ACMAB succesvolle informatieve namiddagen plaats over het bekomen van het statuut van ‘R.A.’ / ‘K.C.’ in het kader van de nieuwe wetgeving over Air Cargo Security.

De presentatie, alsook de gestelde vragen en antwoorden zullen binnenkort verschijnen op de website van 'Federale Overheidsdienst Mobiliteit' en in de rubriek 'infotheek -Known Consignor' op deze website.

Wij willen hierbij nogmaals een overzicht meegeven van de voornaamste desbetreffende wetgeving, alsook een verwijzing naar de aanvraagprocedures voor het bekomen van het statuut van K.C.

aangevuld met

wijzigingen met

wijziging met

wijzigingen met

wijzigingen met

wijzigingen met

wijzigingen met

wijzigingen met

AANVRAAGPROCEDURE – Bekende Afzender (KC)

  • Algemene vragen kunnen gesteld worden via mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (telefonische info wordt niet doorgegeven)
  • Alle informatie omtrent het aanvragen van de procedure, documenten over verbintenis verklaringen enz. zijn voorhanden op: www.mobilit.fgov.be - doorklikken naar lucht – beveiliging Luchtvracht / Luchtpost
  • problemen kunnen gemeld worden op volgend mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

O.T.M. AANBEVELINGEN

Gezien de einddatum steeds dichter bijkomt (29/04/2013) willen wij nogmaals enkele aandachtpunten meegeven in verband met de aanvraag voor het statuut ‘K.C.’:

Indien u denkt, na het doornemen van de verordening 185/2010 te voldoen aan de nieuwe eisen voor het bekomen van het statuut van ‘KC’ moet u zo spoedig mogelijk de aanvraagprocedure aan DGLV starten.

Gezien de tijdspanne die reeds verstreken is, wordt dit steeds dringender, anderzijds moet men ook rekening houden met TE WEINIG SCANCAPACITEIT die op onze luchthavens voorhanden is.

Vooraf moet men zich afvragen of eventuele meerkosten van "screening" en eventuele vertragingen opwegen tegenover eventuele investeringen/organisatorische aanpassingen die moeten gebeuren i.v.m. de nieuwe voorschriften: bevoegd en opgeleid personeel, beveiligde ruimte, enz.

Bedrijven met weinig luchtvracht en die niet georganiseerd zijn zoals de voorschriften het voorschrijven, kunnen dit zeker in overweging nemen, maar zullen ook de daarbij horende consequenties moeten aanvaarden.

Het officiële, door DGLV erkend opleidingsprogramma voor de veiligheidsverantwoordelijke zal midden december ter beschikking staan. Dit neemt niet weg dat de veiligheidsverantwoordelijke moet zorgen dat bedrijfsintern iedereen, waar nodig, de nodige training krijgt.

O.T.M. heeft voor de leden een beknopt trainingspakket op basis van een vragenlijst opgesteld dat als hulpmiddel kan gebruikt worden in uw bedrijf. Het is tevens ook een voorbereiding op de definitieve scholing. Zie rubriek Vragenlijst beveiligingsprogramma "KC" of "Bekende Afzender" in deze rubriek. (enkel toegankelijk na INLOG voor onze leden).

Deze vragenlijst steunt zich enerzijds op de voorschriften vastgelegd in de EU verordening 185/2010 in het bijzonder de artikels 6 en 11, anderzijds op de noodzaak voor het vastleggen van de nodige procedures in het logistieke bedrijfsproces (veiligheidsplan).

In deze context, het gebrek aan de nodige Scancapaciteit, en de weinige aanvragen voor het bekomen van het statuut ‘KC’ vrezen wij vanaf 29 april 2013 voor gevoelige vertragingen in onze goederenstromen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1