OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Luchtvaart

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Drie vrachtluchthavens binnen een straal van 50km

maastricht_aachen_luik_airport1
Bron: De LLoyd/Transport Echo - Marcel Schoeters - 22/05/12

De mate waarin Maastricht Aachen Airport en Liege Airport, als luchthavens die hetzelfde verzorgingsgebied willen bedienen, tegen elkaar aanleunen, moet vrijwel uniek zijn in de wereld , met net om de hoek Keulen-Bonn Airport .

Maastricht Aachen Airport (MAA) realiseerde in 2011 op vrachtgebied een groei gerealiseerd van 3%: van 90.000 ton in 2010 naar 92.500 ton in 2011.Maastricht Aachen Airport opent in het voorjaar van 2012 ook een nieuwe vrachtterminal.

Als belangrijke ontwikkelingen op vrachtgebied in 2011 noemde de luchthavendirectie de terugkeer van Royal Jordanian Cargo en de uitbreiding van het aantal wekelijkse frequenties door Cargolux. De Luxemburgse vrachtmaatschappij vliegt voortaan vier keer per week tussen Quito (Ecuador), Bogota (Colombia) en MAA. Net als de bestaande Cargolux verbinding met Kenia wordt ook deze route voornamelijk gebruikt voor het importeren van bloemen.

Liege Airport (‘LGG)heeft het jaar 2011 afgesloten met een nieuw record van 674.469,82 ton, tegen 639.434,07 ton in het jaar 2010. Dat betekent een toename met 5,47%. De amper 40 km zuidelijker gelegen Waalse luchthaven heeft immers een sterkhouder die MAA niet heeft, nl. de Europese luchtvrachthubfunctie voor een integrator, in casu TNT. TNT is nog altijd goed voor de helft van de tonnage van Liege Airport, in dat gegeven zit echter ook de achillespees van de luchthaven. Mocht UPS besluiten om het licht uit te doen en ook de TNT-trafiek naar Keulen-Bonn te verkassen, dan zit Luik met een probleem Het is alleen nog maar de vraag in welke richting deze troef zal evolueren naargelang de integratie van TNT in UPS haar beslag zal krijgen.


Over deze kwestie zegt UPS wat het bij de bekendmaking van de fusie al zei, nl. dat UPS "in de onmiddellijke toekomst" de intentie heeft Luik operationeel te houden. De werknemers van TNT zijn echter niet helemaal gerust in de zaak. Zij werden mogelijk op het verkeerde been gezet door een passage uit een voorbereidende nota aan de Waalse regering aangaande het luchthavenbeleid. Daarin staat te lezen dat 'de rol van de Luikse TNT-hub de komende jaren zou kunnen veranderen mocht UPS op termijn een overheveling van de koerieractiviteiten naar Keulen overwegen'.
De troeven van de luchthaven, de 400 ha aan bedrijfsruimte en het 24/7-bedrijf.
Wat eveneens een rol speelt in de validering van Liege Vliegveld, is de status van de luchtvaartmaatschappij TNT Express. Die is tot nader order nog Belgisch (en dus Europees) en kan dan ook genieten van alle voorrechten van een in de EU-geregistreerde maatschappij. Met een Amerikaanse eigenaar als UPS, verandert dat allemaal.

Het verhaal dat Liege Airport wil brengen, is dat het ook een rol te spelen heeft in het Vlaamse logistieke verhaal. Eén van de troeven die de luchthaven op dat vlak wil uitspelen, is dat zij het enige Belgische overslagpunt wordt van Carex, een internationaal netwerk van hogesnelheidstransport voor vracht over het spoor. De trein staat ook open voor gewone vracht.
Ook nu transporteren al vele Limburgse bedrijven via Liege Airport. Hetzelfde zal ongetwijfeld het geval zijn wat betreft Maastricht Aachen Airport.

Keulen en zijn regio vallen strikt gesproken niet binnen het gebied dat voor de Euregio is afgelijnd. Wat de Rijnlandse luchthaven dan weer voor heeft, is de aanwezigheid van UPS, met daarbovenop een functie als sub-hub van FedEx. Onlangs bleek dat de vrachtoperaties gespaard blijven van de nachtban die ook in Keulen aan de passagiersmaatschappijen door de Duitse overheid is opgelegd, aan deze situatie zal tot 2030 niets veranderen.

OTM nieuwsbrief, nieuws voor meerwaardezoekers’

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1