OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Kan nieuwste generatie containerschepen Antwerpse haven binnenvaren?

Bron: OTM - Chris Temmerman - 30/08/13 containerschip

De nieuwste generatie containerschepen, die tot 18.000 containers kunnen vervoeren, kunnen waarschijnlijk de Schelde tot in Antwerpen opvaren. Dat blijkt uit een studie van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

Over ondiep en beperkt water wordt nog op informatie uit ervaringen van de kapiteins gewacht.
Of een schip een haven kan aandoen, hangt niet enkel van de diepte van het vaartraject af, maar ook onder meer van de breedte, windsnelheden en ander vaarverkeer.

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust simuleerde of de nieuwste generatie containerschepen in aanbouw de havens van Zeebrugge en Antwerpen kan binnenvaren.

Triple-E-schepen

Het gaat om zogenaamde triple-E-schepen, die tot 18.000 TEU (20 voetcontainers) vervoeren en die tot 399 meter lang en 59 meter breed zijn. Deze schepen hebben een significant groter onderwatervolume, vangen meer wind en hebben twee schroeven achteraan in plaats van één. Daardoor verandert het vaarprofiel van de schepen substantieel, wat mee de aanleiding voor simulaties is.
De resultaten lijken mee te vallen. "De schepen kunnen de haven invaren", stelde ingenieur Katrien Eloot vast, "mits enige aanpassing van de procedures". Daarbij valt onder meer te denken aan ontmoetend verkeer, bijvoorbeeld aan de bocht van Bath.


Varen op veiligheidslimieten

Er is wel enig voorbehoud voor ondiepe en smalle vaartrajecten. "Daarvoor is er nog input nodig van kapiteins die al met dit soort schepen geoefend hebben. Hun ervaringen zijn belangrijk om te zien of de simulaties realistisch genoeg zijn."
Triple-E-schepen hebben een diepgang tot 16 meter, maar mogen voor de Antwerpse haven maximaal tot 15,53 meter in opvaart en 15,25 meter in afvaart geladen zijn.
Het Agentschap is zich bewust van het varen tot op veiligheidslimieten, maar benadrukt dat er slechts één incident was bij de circa 500 grote schepen die sinds 2007 aanliepen.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1