OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Oceans'11

oceans11Bron: OTM – Nik Delmeire – 18/09/14

Oceans'11 is wat je krijgt als je de allianties Ocean3 , G6 en 2M samenvoegt. Tenminste dat vertelden de grappenmakers op de Global Liner Shipping Asia conferentie die op 10 en 11 september plaatsvond. Sprekers van verschillende rederijen, vertegenwoordigers van haveninstanties en trendwatchers lieten hun licht schijnen op de containervaart. De Verladers luisterden en noteerden aandachtig.

Diverse sprekers meldden dat de groei in containervaart pas zal hernemen in de loop van 2015. Momenteel is er nog steeds overcapaciteit en zeker wat betreft de trafiek tussen Europa en USA. Interasia ziet er iets beter uit en dat is voornamelijk te danken aan de handel die China voert. Er is wel een tendens om meer en meer high cubes in te zetten; in 2013 vormden ze 50% van alle containers in 2009 was dit slechts 43 % . Scheepsbouwers merken eveneens op dat de vraag naar reefers in stijgende lijn gaat.

Een belangrijk deel van de tijd werd gespendeerd aan de verhoudingen tussen de rederijen en hun klanten. Rederijen zijn van mening dat alles draait om de prijs en dat ze niet de kans krijgen om zich te differentiëren op het vlak van service-aspecten. Maar hoe komt het dan, vragen Verladers zich af, dat alhoewel rederijen bij hoog en bij laag beweren dat service belangrijk is, de stiptheid slechter is dan ooit. En waarom worden verladers nog steeds geconfronteerd met annulaties, het stoppen van "loops", etc , ... ? Kortom de eeuwenoude discussie tussen wat verladers willen en waarvoor ze willen betalen! Anderzijds tonen marktonderzoeken aan dat rederijen slechts in 40% van de gevallen luisteren naar wat hun potentiele klanten wensen. Samengevat "slow steaming" als het gaat om toenadering tussen de partijen.

Eveneens interessant is de informatie die verspreid werd m.b.t. de "hardware"; meer bepaald de schepen en de containers. Zoals reeds geschreven wint de high cube aan belang. De 20 ft container daarentegen staat onder druk. Bepaalde rederijen investeren nog in die grootte, anderen doen dit met tegenzin; 20 ft containers zijn immers niet rendabel genoeg.

Inzake scheepsbouw is de vaststelling dat 80% van de bestelde schepen een capaciteit hebben van 8000 Teu en meer. De schepen die momenteel in de orderboeken staan, vertegenwoordigen een capaciteit van 3.6 miljoen TEU wat het equivalent is van 24% van de huidige vloot. 54% van die capaciteit zal varen op schepen van 10000 TEU en meer! En volgens de kenners zullen er nog meer bestellingen volgen; niet zozeer omwille van de verwachte groei, maar wel omwille van het goedkope geld. Naast de grootte speelt ook het brandstofverbruik een beslissende rol, bovenop de besparingen die men reeds door "slow steaming" gerealiseerd zag. Deze evoluties betekenen dat oudere schepen niet meer gegeerd zijn en dat hun eigenaars, meestal kleinere bedrijven, problemen krijgen om hun leningen terugbetaald te krijgen. Dus ook in deze sector blijven de banken nog met problemen kampen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1