OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Wegen van containers - wie is er klaar voor (deel 2)

containerladingBron: OTM - Lennart Heip - 11/12/15

Zekeren van lading – het vervolg van de ESC workshop over containertransport

Vorige week kon u in onze nieuwsbrief envia onderstaand artikel een samenvatting lezen van het eerste deel van de ESC workshop over containertransport, waarin de nieuwe regelgeving betreffende het totale bruto gewicht van containers behandeld werd. In dit tweede deel komt het veilig stuwen van lading in containers en het beveiligen van de container eens die gesloten is, aan bod.

Hoe product veilig in een container laden?

Bill Brassington van ETS consulting legde uitvoerig uit wat de gevolgen kunnen zijn van het fout laden/stuwen van product in een container. Dan gaat het niet enkel om het gewicht van het product, het spreekt vanzelf dat het gewicht van het te beladen product het maximaal toegelaten gewicht niet mag overschrijden, maar evenzeer om waar de lading zich in de container bevindt, hoe de lading over de vloer verdeeld is, hoe goed de lading in de container vastgezet is, enzovoort.

Verschillende voorbeelden die gedeeld werden, tonen hier het belang van aan. Zo heeft een verlader een solide bal marmer van 12 ton verloren die door de vloer van een container gezakt was, omdat het gewicht niet goed over de vloer verdeeld was, maar geconcentreerd in het punt waar de bal de vloer raakte. Een ander voorbeeld was een generator die door de wand van de container gebroken was omdat hij niet goed gezekerd was in de container. Een houten frame vastgenageld op de vloer was in dit geval duidelijk onvoldoende om de generator op zijn plek te houden. Dit is trouwens zo goed als altijd de verkeerde manier van zekeren. Het excentrisch laden van containers is ook een gevaar dat aangehaald werd. Als de lading bijvoorbeeld te ver naar achter in de container staat, dan wordt de tractor als het ware van de grond getild door de trailer, verliest de truck zijn tractie en wordt onbestuurbaar. Ook als het zwaartepunt van de lading te hoog in de container zit, kan een gevaarlijke situatie ontstaan, met name in het voor- en natransport waar trucks met een container kunnen kantelen als ze onzorgvuldig een bocht in gaan. De krachten die een container tijdens zijn transport ondergaat zijn immers niet te onderschatten zowel op de weg als op zee.
Een uitvoerige technische uitleg later was het voor alle aanwezigen duidelijk dat het laden van een container verre van triviaal is en dat de gevaren veel verder gaan dan enkel een manifest fout gewicht opgeven, al is dat laatste natuurlijk ook uit den boze.

Beveiligen van geladen containers

De laatste spreker van de middag, Richard Henau van C –Technologies, demonstreerde een universele oplossing om containers op slot te doen die solide genoeg is om de meeste dieven af te schrikken. Het slot is plat zodat het niet buiten de body van de container komt. In een meer geavanceerde versie kan het slot ook data opslaan via een GPS over waar en wanneer er mogelijk iemand de container heeft open gedaan en achteraf het slot heeft terug geplaatst. Dit gebeurt helaas al te vaak in smokkelzaken, soms zelfs gevallen van mensensmokkel. Op dit moment zijn de sloten nog klassieke cilindersloten al-dan-niet in combinatie met elektronische sloten, maar op termijn zullen alle sloten elektronische sloten zijn, zodat het enkel een zaak is de juiste code uit te wisselen met de ontvanger van de container, en de container is gedurende de volledige reis beveiligd tegen inbraak. De sloten zijn in principe onbeperkt herbruikbaar, al moet bij de elektronische versie de batterijen wel elke 1 à 2 jaar vervangen worden.

Na deze presentaties is onder het genot van een hapje en drankje nog duchtig nagekaart. Gezien de vele vragen die tijdens de gehele sessie gesteld zijn, was het onderwerp een schot in de roos.
Gelieve ons een mailtje te sturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien u graag de presentaties van die dag wenst te ontvangen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

Xeneta Logo Kl j

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1