OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

CLECAT, de Europese vereniging van expediteurs, publiceert guidelines voor de nieuwe SOLAS-wetgeving betreffende het wegen van containers

Bron: OTM – Lennart Heip – 18/02/16clecat

Naast de aanbevelingen die reeds in de BPG staan die werd onderschreven door Cefic, ESC, GSF en CLECAT zelf, heeft CLECAT een guideline uitgegeven waarin meer specifiek de problemen voor de expediteurs behandeld worden.

Als de verlader ook de shipper op de BL is, dan is de invoering van deze regelgeving nog redelijk behapbaar en duidelijk – hoewel OTM ook hier bedenkingen heeft die reeds eerder gecommuniceerd werden – maar als de expediteur shipper wordt dan kan het wel erg ingewikkeld worden. Daarom wordt aanbevolen dat de expediteur, in eigen naam, de VGM die de verlader opgegeven heeft mag overnemen. Dit moet idealiter in eigen naam gebeuren omdat commerciële belangen geschaad kunnen worden als de naam van de verlader geopenbaard moet worden. Ook voor consolidators wordt gevraagd dat de opgegeven bruto gewichten van de verladers kunnen gebruikt worden om de VGM te berekenen i.p.v. de individuele collies te moeten wegen of de volledige container te moeten wegen. OTM heeft hier in principe niets op tegen, de verlader is immers gehouden het correcte bruto gewicht van zijn deellading aan de consolidator door te geven. Maar het is dan wel duidelijk dat de eindverantwoordelijkheid voor de VGM van de container bij de consolidator ligt en niet langer bij de verlader.
De nationale wetgevingen die de certificatie voor Methode 2, de rekenmethode, regelen moeten dit wel toelaten. Ook pleit CLECAT om bestaande certificaties zoals ISO9001, ISO28000, AEO, het gebruik van een ERP en elke andere gedocumenteerde methode om de VGM te berekenen toegelaten zou worden. Dit is volledig in overeenstemming met het standpunt van OTM.

CLECAT verduidelijkt waarom een tolerantie nodig is en waarom 5% aangewezen is en dit is ook volledig in lijn met wat OTM hierover denkt. Bij een controle is deze tolerantie er immers om natuurlijke variatie tussen de twee momenten waarop de VGM bepaald wordt, namelijk de bepaling door de shipper en dan de verificatie tijdens de controle, op te vangen. Dit is geenszins bedoeld om shippers toe te laten de VGM te schatten, ongeacht welke methode gebruikt wordt moet de bepaling van de VGM zo accuraat mogelijk gebeuren. Maar het is ook voor de expediteurs duidelijk dat deze natuurlijke variatie toch enkele procenten kan bedragen en gezien onderzoek, ondermeer uitgevoerd in Nederland, heeft aangetoond dat een afwijking van 5% de stabiliteit van de schepen niet in gevaar brengt, wordt dit als gewenste tolerantie ook door CLECAT naar voor geschoven.

OTM is zondermeer opgezet met dit initiatief van CLECAT en ondersteunt het daarom volmondig.

De volledig tekst, die ook nog andere aanbevelingen bevat, is hier in bijlage opgenomen: CI11a CLECAT guidelines on container weighing

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1