OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Maritiem

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Slimmer verschepen: Een nieuwe uitdaging

maritiemBron: OTM – Laura Groenendaal – 10/02/17

Nieuwe technologische mogelijkheden, toenemende wereldwijde concurrentie en een veranderende markt. Al deze ontwikkelingen en meer vragen om het slimmer verschepen van lading. Het project Smart Shipping Challenge of kortweg SMASH! houdt zich bezig met dit zogenaamde smart shipping en geautomatiseerd varen. Het project heeft als doel om in een jaar tijd een demonstratie hiervan te geven.

Een omvangrijk netwerk

De Challenge streeft ernaar een netwerk van ondernemers, onderzoekers en overheidsinstanties bij elkaar te brengen. Op het gebied van ondernemers is er tijdens de jaarlijkse Telematica dag van de Binnenvaart aandacht gevraagd voor de Smart Shipping Challenge. Daarnaast heeft Damen Shipyards schepen beschikbaar waarmee ze eind dit jaar hun smart shipping skills kunnen demonstreren op het gebied van binnenvaart, platform suppliers en windmill vessels.

Ook is contact gezocht met universiteiten om onderzoeksinstituten te laten inhaken op het project. Hoogleraren Smart Mobility van de TU Delft hebben al interesse getoond. Ten slotte is de overheid ook belangrijk om innovatie op het gebied van shipping verder te stimuleren. De organisatoren van het project hebben met verschillende divisies van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat gesproken over lange termijn visies, regelgeving, uitvoering van de Challenge en netwerkbeheervisies.

Data verzameling

Data verzameling neemt een belangrijke plek in met betrekking tot smart shipping. Het is noodzakelijk om te weten wat er bijvoorbeeld 500 meter verderop op de vaarweg gebeurt om hierop in te kunnen spelen. Ook is data belangrijk voor de actuele doorvaarhoogtes van bruggen en het delen van vaardieptemetingen. Schippers kunnen hierdoor efficiënter varen en de ruimte van de vaarweg optimaal benutten. Het delen van de vaardieptemetingen is gestart in april 2013 met het Covadem project, maar het is nog nodig de minst gepeilde diepten tussen schepen en vaarwegbeheerders te delen.

Nieuwe initiatieven

Deze zomer wordt een containerschip van Nedcargo aangeleverd dat volledig elektrisch voortgedreven is voor het vervoer van Heineken-bier van Alphen aan den Rijn naar Rotterdam en Antwerpen. Dit schip zal minder CO2 uitstoten en daarnaast ook economisch voordeliger zijn.

In 2017 wordt er ook geëxperimenteerd met zelfstandig varende schepen. Geautomatiseerde vrachtschepen bieden verladers voordelen sinds ze goedkoper en veiliger varen dan schepen met schippers aan het roer. De stichting Nieuwe & Meer zijn gekomen met een plan voor een zelfstandig varende pont in Amsterdam. Het Havenbedrijf Amsterdam heeft ook al aangegeven mee te willen werken aan de Smart Shipping Challenge.

Meer informatie en aankomende evenementen

Bent u geïnteresseerd geraakt in deze ontwikkelingen? De Smart Shipping bijeenkomst zal dit jaar plaatsvinden op 9 maart, in de middag. Nadere informatie wordt later bekendgemaakt. Ook komt er binnenkort een website, factsheet en nieuwsbrief. Van 6 t/m 8 juni vindt ook het Autonomous Ship Technology symposium plaats. Op 13 juni zullen de organisatoren van de Challenge ook aanwezig zijn op het eerste Global Multimodal Unmanned Cargo Systems Event met o.a. een Unmanned Cargo Ship Conference in Venlo.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1