OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Treft de zwavelarme brandstof het 'short sea' transport?

OTM-SECABron: OTM - Willem Buitenkamp - 07/03/14

Als we de verschillende geluiden mogen geloven dan zal het zeevervoer op de Noordzee, de Baltische zee en het Kanaal vanaf 2015 bij de invoer van de zwavelarme maatregel SECA (Sulphur Emission Control Area) ernstig worden getroffen. Tot 20% volumeverlies wordt voorspeld.

Vanaf 1 januari 2015 mag de uitstoot in de bovengenoemde gebieden nog slechts 0,1% aan zwavel bevatten. De gewenste zwavelarme brandstof die dit teweeg moet brengen is niet volop beschikbaar en de prijzen daarvan zullen naar verwacht de pan uitrijzen. Grootrederij DFDS in deze vaargebieden verwacht bij monde van hun CEO Niels Smedegaard een kostenverhoging die tussen de 40% en 50% kan liggen! Voor hen zou dit kunnen betekenen dat routes worden stilgelegd met daaropvolgend de onmiddellijke consequentie dat verladers weer naar alternatieve scheepsroutes of naar wegtransport moeten teruggrijpen.

De concurrentiepositie van, met name, de bedrijven in de noordelijke landen komt onder druk te staan en de algemene economische uitkomst laat zich nog niet voorspellen. Schepen kunnen, met installaties, worden aangepast om de uitstoot van de wat hoger zwavelhoudende brandstoffen te verminderen maar die aanpassingen zoals 'scrubbing' (schoonschrobben) van de brandstof kost ook kapitalen en dus heeft de transportprijs voor de verladers daar ook onder te lijden. De weg is nu ook vrij voor LNG (Liquified natural Gas) maar ook daar zien we beperkingen in bijvoorbeeld de tankmogelijkheden en de prijs van scheepsmotoren. Kortom voor het korte zeevervoer zal 2015 en in het verlengde daarvan voor de vrachtaanbieders, een spannend jaar worden.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1