OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Spoortraject NAAR CHINA wacht op klanten

Bron: Groenekennis – 21/03/16logistieke export china

Zonde, al die treinen die vanuit Europa halfleeg terugkeren naar China, dacht Xiaoyong Zhang van Wageningen UR. China vormt namelijk een grote afzetmarkt voor Nederlandse zuivelproducten, groenten fruit en bloemen. Voor Belgische producten heeft men blijkbaar ook de weg nog niet gevonden. Vervoer over de Nieuwe Zijderoute is sneller dan over zee en goedkoper dan door de lucht.
Misschien een opportuniteit voor uw Belgisch bedrijf om uw product te verkopen aan de Chinezen en over het spoor aan te leveren? Een blik op de Belgische China export:

‘Onze export naar China is die van een derdewereldland’

‘Politiek hebben Chinezen respect voor België, economisch zien ze ons niet staan.’
Ondanks het protocol van de Chinese bezoeken aan ons land blijkt de band tussen België en China op economisch vlak bijzonder licht te wegen. Vreemd genoeg, zo lijkt het. Met de regelmaat van een klok wordt al jaren om beurten gewaarschuwd voor het gele gevaar en vooruitgekeken naar belangrijke Chinese investeringen in ons land. Langs de A12 moet een bedrijvencentrum een groot aantal Chinese spelers aantrekken, Chinese bedrijven zouden in Davos aan toppolitici beloofd hebben dat ze van ons land hun Europese uitvalsbasis zouden maken, en samenwerkingen tussen bedrijven als het Leuvense Option en Huawei zouden vaste prik worden.

Bovendien wordt ook telkens gewezen naar de groeiende Belgische export naar China – onze bedrijven zouden het uitgerekend goed doen in hét exportland bij uitstek. Tegelijk zaten sommigen te knarsetanden bij Chinese overnames van het ledermerk Delvaux en van Volvo Gent. Chinezen met diepe zakken dreigden zogezegd van de crisis gebruik te maken om onze topbedrijven voor een prikje op te kopen.
Nederland doet beter.

In werkelijkheid is er van een waardevolle economische connectie tussen China en België op dit ogenblik amper sprake. Ons land importeert Chinese producten, en daar houdt het grotendeels op. De geroemde export maakt 1,9 procent uit van ons geheel, met China op een negende plaats als exportmarkt. Bovendien blijken de meeste exportproducten grondstoffen te zijn als schroot en petroleum, en veel minder de hoogtechnologische producten die onze kenniseconomie zou moeten exporteren. ‘Onze export naar China is die van een derdewereldland’, vindt Jonathan Holslag, China -kenner aan het Brussels Institute of Contemporary China Studies.

Ook wat het aantrekken van Chinese investeerders betreft, is het in ons land niet veel soeps. Delvaux werd overgenomen door een investeerder uit Hongkong, en Volvo is helemaal geen Belgisch bedrijf. Dat laatste raakt bovendien een teer punt: België doet het niet alleen slecht als het gaat om Chinese investeringen aantrekken, het doet het ook veel minder goed dan andere landen in Europa, inclusief onze buurlanden. ‘Vergelijk je bijvoorbeeld Nederland en België, dan heeft het eerste het pleit echt wel gewonnen’, bevestigt Zhang Haiyan, professor aan het Euro-China Center van de Antwerp Management School. ‘Tot in 2012 bedroegen Chinese investeringen in Nederland 1,1 miljard dollar, tegen dik 200 miljoen in België. Vooral rond de haven van Rotterdam is er een grote cluster van Chinese bedrijven.
Daartegenover blijft de Antwerpse haven ver achter.’ Nooit eerder investeerde China zo veel in Europa als de afgelopen jaren, maar tussen 2008 en 2012 kwam België op een 27e plaats als het ging om het aantrekken van zulke nieuwe directe investeringen.

Investeringsmagneten

Waarom is ons economische gewicht zo klein in China? Daarover zijn alle specialisten het eens: we hebben een institutioneel complex imago, de afzetmarkt is klein, en we hebben weinig grote overnameprooien. ‘Als een Chinees bedrijf aan de Belgische ambassade in Peking vraagt om eens te praten over een investering in ons land, is de eerste vraag of ze al weten in welk landsdeel dat dan zal zijn’, spot een diplomaat. ‘Dat probleem heeft een land als Nederland niet.’ ‘Bovendien bekijken de Chinezen Europa nog niet als één markt waar België centraal ligt’, vult Zhang aan. ‘Ze zien ons als een verzameling landen waarin wij weinig consumenten vertegenwoordigen.’
Het laatste argument is misschien nog het meest problematisch. Een blik op de Chinese concentraties in Europa toont een duidelijk verschil tussen Oost en West aan. In Oost-Europa produceren Chinese bedrijven producten en landbouwgewassen, in West-Europa gaan de Chinese investeerders eerder bestaande bedrijven opkopen of erin participeren. ‘En dan hebben wij zelf geen grote industriële bedrijven meer die als investeringsmagneten fungeren’, zegt Holslag. Of geen grote luxemerken, waarin veel Chinezen geïnteresseerd zijn, zoals het overgenomen Club Med in Frankrijk of de Italiaanse jachtenmaker Ferretti. Delvaux was daar ook een voorbeeld van, of de succesvolle export van de Audi’s die in Vorst worden geassembleerd. Zhang: ‘Het gevolg is dat veel van onze belangrijkste Chinese exportproducten het gevolg zijn van overnames in andere landen, zoals Volvo.’
Of aan deze situatie snel verandering zal komen is nog maar de vraag. Het zou de lege transporten alvast wat leger maken mocht deze groei er komen.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1