OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Verladers en spoorvervoer

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 05/10/12

Ondanks het feit dat wegvervoer bijzonder belangrijk voor verladers is en het ondenkbaar is dat deze modaliteit, eventueel verplichtend, minder gebruikt kan worden, denk maar aan de plannen in het Witboek van de Europese Commissie, verkondigt OTM sinds jaar en dag dat alle modaliteiten belangrijk zijn. Wanneer de prognoses over de toename van transportvolumes in de komende periode bewaarheid worden, dan kan het niet anders of rail en water zullen hun deel van de toename moeten opvangen.

Wat het spoor aangaat zitten we als verladers tussen wal en schip omdat Europese en nationale plannen, veelal wegens onwil of geldgebrek, half of niet ontwikkeld zijn. Dit betekent dat we te lijden hebben onder een gebrek aan efficiency, communicatie, grensoverschrijdend management en in die relatie, te hoge prijzen terwijl we het spoor zeker willen en moeten gebruiken. Het uit elkaar halen van infrastructuurbeheerders en operators is nog zo’n verhaal. Om nog maar niet te spreken over de huidige problematiek van verspreid vervoer dat in een aantal landen op een heel laag pitje staat of in feite is afgeschaft.

Het is al vaker gezegd: dit verspreide vervoer (single wagons) is van groot belang voor de verladers omdat we niet allemaal in staat zijn en de volumes hebben om bloktreinen te formeren. In België is dit verspreide vervoer op een laag pitje gezet, met alle gevolgen van dien en heeft NMBS Logistics steun aan de overheid gevraagd om het op een acceptabel niveau te kunnen voortzetten.

Bij de EU is men ook wakker geschud over deze ongewenste ontwikkeling want er vloeit transport terug naar de weg. Er was al enig initiatief over het behoud van verspreid vervoer (X-Rail) door spooroperatoren maar nu net heeft de Europese Commissie bijna 3 miljoen Euro uitgetrokken om een studie te ondersteunen die na zal gaan hoe verspreid vervoer een betere levensvatbaarheid kan verkrijgen. Voor ons als verladers een bijzonder goede zaak alhoewel dit op de korte termijn, helaas, geen soelaas biedt. Daar zullen we met onze nationale spoorvervoerder aan moeten werken.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

uw logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

uw logo

transportandlogisticsantwerpen1