OTM Belgian Shippers' Council

Hackathon logo final transparent vector file

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Veiligheid en security

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Cybercriminelen hadden zicht op containerverkeer in Antwerpen

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 05/04/13

De krant De Standaard publiceert momenteel een serie over cybercriminaliteit en afgelopen woensdag was er een onthullend verhaal over de gang van zaken die zich afspeelde in de haven van Antwerpen. Criminelen waren erin geslaagd in te breken op de computers van scheepsagenten en hadden zicht op de lading in containers, op welk tijdstip die in de haven aankwamen en op welke terminal de container werd opgeslagen.

Het is begrijpelijk dat dit verhaal niet eerder aan de grote klok werd gehangen, de krant zal haar bronnen hebben gehad, maar betekent wel dat ‘security’ in een havengebied van even groot belang is als bijvoorbeeld in de luchtvracht. Niet voor niets besteedde OTM daar verleden jaar op haar Dag van de Verlader ook aandacht aan. De ‘modus operandi’ van de criminelen bestond erin dat ze slaagden om zogenaamde ‘malware’ op de betreffende computers te installeren en zo –bijvoorbeeld- alle Bill of Lading-informatie konden inkijken. Wanneer er een container met dure lading binnenkwam die men wilde stelen, werd er vervolgens gefraudeerd met de pincode om de container van de terminal af te halen en de klus was geklaard. Ook de havens van Rotterdam en Hamburg kregen met dit soort criminaliteit te maken.

Gelukkig zijn er maar een paar gevallen voorgekomen, aldus De Standaard, omdat deze manier van werken heel snel aan de oppervlakte komt. Als een chauffeur zich meldt voor een container en die is al weggehaald dan gaat de bal onmiddellijk rollen. Bovendien hebben de deelnemende bedrijven aan het Antwerpse Port Community System hun eigen computersystemen onmiddellijk extra beveiligd. Ook is de pincodevrijgave aangepakt en onder code gebracht. Feit blijft dat cybercriminaliteit daarmee niet van de baan is; de ontwikkeling zet zich voort en er ligt voor de verladende industrie en de dienstverleners een taak om dit, het beste preventief, aan te pakken. Ook Europa ziet dit in en werkt aan veiligheidsniveaus voor alle modaliteiten.

O.T.M Partners

logo port of antwerp resol

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

uw logo

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

uw logo

Xeneta Logo Kl j

rotra logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

uw logo

tlhub logo

transportandlogisticsantwerpen1