OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Trucks bevatten 3 tot 5 SIM-kaarten

simkaartenBron: Belga – 09/07/16

Weyts wil SIM-kaart van bellende truckers laten blokkeren

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de strijd aanbinden met truckchauffeurs die bellen achter het stuur. Weyts wil het gsm-signaal blokkeren in de cabine, zo schrijven de kranten van het Mediahuis. De transportfederaties zijn bereid tot overleg, maar stellen vragen over de technische haalbaarheid en ze wijzen erop dat zoiets beter op Europees vlak geregeld wordt.
De minister laat onderzoeken wat wettelijk kan en welke technologie het meest efficiënt is. Bellen, surfen en sms'en mogen enkel nog mogelijk zijn wanneer een vrachtwagen stilstaat, klinkt het.

Maar "jammers", toestellen die gsm-signalen verstoren en blokkeren, mogen op dit ogenblik niet. Een alternatief zou zijn om op basis van het gps-signaal te traceren of de vrachtwagen rijdt of stilstaat en dat systeem aan de werking van de mobiele telefoon koppelen.
"Nu zie je dat chauffeurs soms naar films kijken in hun cabine. Of ze lezen volledige mails achter het stuur, of ze bellen niet handenvrij. Dat kan écht niet", zegt Weyts. Op termijn wil de Mobiliteitsminister bekijken of de technologie ook mogelijk is voor personenauto's. Maar een gsm-verbod in de wagen komt er niet, luidt het.

"Technisch moeilijk haalbaar en beter Europese aanpak"

De transportfederaties zijn bereid tot overleg met minister Weyts, maar stellen vragen over de technische haalbaarheid van het voorstel. Ze zijn ook van oordeel dat zoiets beter op Europees vlak geregeld wordt. "We willen kijken wat mogelijk is", zegt Isabelle De Maegt van Febetra, "maar we moeten goed de gevolgen ervan onderzoeken en bekijken wat de impact is op de andere toestellen in de wagen." Ze voegt eraan toe dat Febetra al langer sensibiliseert dat gsm'en achter het stuur niet kan.
Febetra vindt bovendien een Europese aanpak beter. "Het is altijd beter dat zoiets standaard in een voertuig wordt geplaatst en dat het vanuit een Europese regeling gebeurt. Dat drukt ook de prijs." Idem bij Lode Verkinderen, secretaris-generaal van Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV). "We leven nog steeds in de EU. Met een verplichting op Belgische voertuigen mis je 60 procent van de voertuigen op de Belgische weg. We pleiten voor een standaard op Europees niveau. De taille van België is veel te beperkt."
Volgens Verkinderen proberen transportbedrijven nu al elke vorm van vocale communicatie tussen trucker en bedrijf uit te sluiten. Steeds meer bedrijven hebben een systeem waarbij berichten op het scherm van een boordcomputer verschijnen.
De gsm blokkeren lijkt in theorie een gedroomde oplossing, aldus nog een kritische Verkinderen. Maar "technologisch is het heel uitdagend". Er waren hierover al korte verkennende gesprekken, waarbij zou gedacht worden aan het blokkeren van sim-kaarten. Maar er zitten ook sims in de toestellen voor de kilometerheffing en de niet-vocale communicatie. Een nieuwe truck telt gemakkelijk drie tot vijf sim-kaarten, klinkt het bezorgd. Volgens Verkinderen zijn controles dan ook de beste manier om alle verkeersregels te laten naleven.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1