OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Ladingzekering loopt nog niet op rolletjes

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 30/07/2012

Onder andere in samenwerking met OTM-leden heeft Bruno Verhamme (niet ons bestuurslid) van de Hogeschool-Universiteit Brussel een masterthesis over het onderwerp ladingzekering geschreven. De wet ladingzekering is van kracht sinds 2009 en geeft aan de verladers een stuk medeverantwoordelijkheid. Het grote probleem met deze regelgeving is toch wel de gecompliceerdheid. Er zijn verschillende handboeken geschreven die uitleggen hoe de verschillende ladingskrachten te berekenen zijn en welke zekering daaraan gekoppeld dient te worden zodat alles netjes op z’n plaats blijft.

Verhamme komt tot de conclusie dat de wet toch nog niet genoeg de wensen en noden van de betrokken partijen transporteur en verlader afdekt. Dit is voor een groot deel te wijten aan personeel dat niet voldoende op de hoogte is met het wat, wanneer en waar als het op de zekeringsmethoden aankomt. Verhamme brengt ook naar voren dat de verantwoording voor de ladingszekering in veel gevallen op de rug van de vervoerder wordt geschoven omdat de medeverantwoordelijksheidsfactor vaag geformuleerd is en aanleiding tot misinterpretatie geeft. Als OTM leiden wij daaruit af dat transportbedrijven en verladers eigenlijk een specialist ladingszekering in dienst zouden moeten hebben om de te vervoeren partijen op z’n mérites te beoordelen. Dat kun je dus bijna niet meer aan een heftruckchauffeur of vrachtwagenchauffeur overlaten. Maar of één zo’n functionaris genoeg is?

De aanbevelingen die Verhamme uiteindelijk aandraagt om tot een gedegen ladingzekering te komen zijn niet voor de poes. De scope gaat van meer (opgeleide) controle langs de weg, voortdurende optimalisatie en het testen van de transportverpakking, betere kennis van het wetgevende kader inzake ladingzekering en een verbeterde communicatie tussen opdrachtgever en transporteur over de lading.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1