OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Veiligheid in de transportketen

Bron: OTM - Willem Buitenkamp - 24/09/12

Een aantal maanden geleden publiceerde de Europese Commissie een werkdocument over veiligheid in de transportketen. Zij kondigde aan vooral het landtransport onder de loep te willen nemen omdat tijdens de nawerkingen van 9/11 alleen en voornamelijk op het maritieme- en luchttransport werd gefocussed. De Commissie gaat echter wel ver want niet alleen het vrachtgedeelte zal grondig bekeken worden op het gebied van veiligheidsrisico’s maar ook het stadsverkeer en spoorpersonenvervoer. Alles in feite onder de noemer van terrorismebestrijding.

Een aantal jaren geleden zette de Commissie ook al in op ‘supply chain security’ maar dat werd, ondermeer op aandrang van ons als verladers en belanghebbende partij, in de koelkast gezet omdat er naar onze mening eerst duidelijkheid moest komen over de (overlapping van) veiligheidseisen in bijvoorbeeld AEO-, Known Consignor- en ADR-systemen. Nu is dan het landtransport op de voorgrond verschenen en de verschillende organisaties en overheden zullen de kans krijgen hun mening kenbaar te maken. Binnen het kader van dit werkdocument komt echter ook nog de veiligheid in de binnenvaart aan de orde zodat het spectrum wel heel breed wordt.

Bedrijven die heden ten dage met logistiek te maken hebben geven al grote aandacht aan de veiligheid, veelal wel op het gebied van specifieke, bedrijfseigen onderwerpen. Een benadering zoals de Commissie voorstaat, zo breed, lijkt bijna geen slaagkans te hebben. De ‘salamimethode’, plakje voor plakje, zou hier, naar onze mening, meer succes hebben. Een aantal opmerkingen die wij, onder andere, willen plaatsen zijn:

  • Zeker ook aandacht voor transportcriminaliteit hebben.
  • Nog steeds bekijken waar er overlappingen in veiligheidsregimes zijn en hier op inspelen.
  • Een balans creëren tussen mogelijk extreme veiligheidsmaatregelen en bijbehorende administratie en maatschappelijke belangen.
  • Bij te hoge veiligheidsscreening van personeel bestaat de kans dat er gebrek ontstaat.
  • Is end-to-end security wel noodzakelijk?
  • Of het wel noodzakelijk is om transporten, die voorafgaan aan luchtvracht, onder de luchtvrachtveiligheid te brengen.

Tijdens onze Dag van de Verlader op 25 oktober, waar het over ‘veiligheid in logistiek en transport’ gaat, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende modaliteiten.

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1