OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Veilig laden en stuwen

Ladingsbeveiliging

Op 7 mei 2007 verscheen in het Belgische Staatsblad een verkeerswetswijziging die België minstens even streng maakt als Duitsland. De nieuwe regels zijn van toepassing op voertuigen met een MTM van meer dan 3,5 ton, voor iedereen die op de Belgische wegen rijdt en dit alles sinds 10 september laatstleden. Ook de veelvoorkomende buitenlandse trucks op Belgische wegen zullen naar Duits voorbeeld hun lading moeten gestuwd hebben.

In de Belgische teksten wordt de verantwoordelijkheid gedeeltelijk in de schoot van de chauffeur geworpen, hij mag zijn voertuig namelijk niet besturen wanneer het ladingzekering systeem niet voldoet aan de bepalingen.

Een zaak die opvalt aan de nieuwe verkeerswet is dat de verpakking transportwaardig moeten zijn. Het artikel 45bis, paragraaf 3 stipuleert letterlijk: "Indien de primaire verpakking van een goed niet voldoende stevig is voor een veilig transport van de goederen, dan moet de verpakker en/of verlader de goederen bijkomend omhullen met een transportverpakking die stevig genoeg is om een goede ladingzekering mogelijk te maken."

Hoewel in de buurlanden verladers en transportbedrijven jaren en maanden op voorhand konden lezen in de vakliteratuur over de komende verstrenging van de Belgische verkeerswet, bleek het hier bij ons alom onwetendheid en/of onverschilligheid.

Onlangs nog, op een infosessie over ladingsbeveiliging, reageerde een geregistreerde deelnemer laconiek: "Voor een boete van € 150 loont het de moeite niet te investeren om zich aan de wetgeving aan te passen." Laat ons niet vergeten dat boetes het betrouwbaarheidskrediet van een transporteur 'opeten' tot, bij gebrek aan voldoende betrouwbaarheid, zijn vervoersvergunning wordt ingetrokken. Vervolgens is het inderdaad zo, dat een meerderheid aan chauffeurs hun lading bij de verladers niet mógen zekeren. Onvoorstelbaar? Toch niet! In hoeveel bedrijven wordt het de chauffeur toegestaan zijn lading te zekeren met het nodige materiaal naar gelang het laden vordert? Inderdaad, want andere veiligheidsvoorschriften verbieden het hen. In hoeveel bedrijven mag de chauffeur het nodige aantal spanriemen gebruiken en opspannen over de lading heen? Nogmaals juist, alleen daar waar de goederen zelf de kracht van de spanriem kunnen dragen of waar de transportverpakking stevig genoeg is om de kracht van de spanriem te dragen.

Sinds 10 september zijn vele verladers dus in overtreding met de verkeerswet omdat hun transportverpakking niet toelaat de lading te zekeren. Velen zijn ervan overtuigd dit probleem te hebben kunnen omzeilen door hun verpakking te laten certifiëren. Deze certificatietest houdt in dat de verpakking de inhoud onder inwerking van de voor-, achterwaartse of zijdelingse krachten stabiel en onbeweeglijk houdt. Zelfs bij een kanteltest van 26°. Is dit nu een voldoende waarborg om de lading op het voertuig niet meer te moeten zekeren?

In de Europese wandelgangen wordt reeds gefluisterd over een mogelijke kanteltest voor voertuigen. Bij het kantelen telt alleen nog de wrijvingskracht (hout op hout, metaal op hout of antislipmateriaal), de zwaartekracht (het gewicht van de lading) speelt niet meer mee. Ttz. bij een voldoende kanteling zullen lichte en zware voorwerpen gelijktijdig gaan glijden. Met andere woorden, dat een 'zware' lading niet extra hoeft gezekerd te worden juist omwille van het eigen gewicht is een onverantwoord, gevaarlijk fabeltje! En toch ...

Jan Camus

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

bccl logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1