OTM Belgian Shippers' Council

logistieke opleidingen1

Belangenorganisatie logistiek - handel en industrie

O.T.M. staat voor Organisatie van Traffic Managers. Zij is de enige organisatie die de
belangen verdedigt van de Verladers, zijnde de bedrijven die voor het vervoer van hun
producten gebruik maken van eigen vervoer of van transportbedrijven.

Overzicht - Binnenvaart

Daarom wordt u lid!

Wil U of uw bedrijf ook gehoord worden in belangrijke overheids- en andere dossiers, zonder daar individueel tijd en financiën te moeten voor aanwenden, dan is lidmaatschap van O.T.M. een must.

O.T.M. is uw spreekbuis.

Hoe groter O.T.M. wordt, des te krachtiger klinkt uw stem als verlader.

Stel uw vragen aan onze experts!

Haal kennis binnen via onze nieuwsbrief!

Werk zelf actief mee!
Contacteer ons via info@otmbe.org

Kanaal Seine-Schelde, het ultieme middel tot ontlasting van de Belgische wegen?

Bron: OTM - Jurgen Huygh - 10-10-14 bochtenverbredenleie

De Belgische wegen, vooral de E17, zijn vandaag de dag behoorlijk verzadigd door Noord-Zuid transport en vice versa dat doorheen ons land rijdt, dit wegens gebrek aan alternatieven met vaak gigantisch fileleed tot gevolg. Maar hier gaat meer dan waarschijnlijk op termijn verandering in komen aangezien de Franse eerste minister Manuel Vall aangekondigd heeft dat het Seine – Noord-Europa project moet geherlanceerd – en hiervoor zijn volle gewicht in de schaal zal leggen bij Europa – worden.

Dit project moet toelaten dat grotere binnenschepen (tot 4.400 ton) zonder problemen van de Seine via een aan te leggen kanaal naar de Schelde kunnen varen, hierdoor een aanzienlijk deel van de trafiek van Antwerpen naar Frankrijk via binnenwateren overnemen en dit met een redelijke transit termijn. Europa zou het project, waarvan de kostprijs op 4,5 à 4,8 miljard euro wordt geraamd, voor 40% meefinancieren.

Dit project leeft reeds heel lang doch tot een concrete fase is het nooit gekomen. Maar nu is er de intentie (en hopelijk ook de middelen) tot aanleg van het 108 km lange kanaal dat in moet staan voor de verbinding, o.a. door een aanzienlijke reductie van de projectkosten. Doelstelling is om de werken aan te vangen in 2017 en te finaliseren in 2023. Volgens diverse studies zal dit project niet alleen bijdragen tot een aanzienlijke reductie van de CO2 maar ook tot jobcreatie van 10.000 nieuwe jobs in tal van logistieke platformen die in de onmiddellijke omgeving hiervan tot ontwikkeling zullen komen.

In Vlaanderen is Waterwegen en Zeekanaal ondertussen al volop aan de slag met bochtverbredingswerken op het Afleidingskanaal van de Leie. Die werken passen in het kader van het Seine-Scheldeproject.

Als verlader kunnen wij de steun van de Franse Premier alleen maar toejuichen omdat op termijn het noord-zuid transport via waterwegen zal leiden tot een substantiële ontlasting van onze eigen snelwegen alsook in de naburige landen. Dit laat toe dat het transport dat effectief via de baan in België moet verlopen ook sneller en vlotter zal verlopen wegens minder verzadiging en fileleed op de wegen. Daarnaast gaan verladers ook grotere partijen economischer kunnen transporteren. Wel essentieel is dat naast de uitbouw van dit kanaal ook voldoende wordt geïnvesteerd in infrastructuur opdat optimaal gebruik hiervan kan gemaakt worden

 

O.T.M Partners

nwLogoPortOfAntwerp

stream logo

uw logo

nwlogoremant onderaanwebj

descartes logo

uw logo

get logo

Timocom nieuwlogo 2018 form partnerlogo1

logo easyfairs nieuw kl

ziegler partnerbalk

 

DP World Antwerp 2017 web

transportandlogisticsantwerpen1